Data publicării:

Cum poţi scăpa de amenda pentru depăşirea vitezei legale şi ce înseamnă litera T pe poza radar

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
6939555e760cd329b946e4aeb92b8b15
6939555e760cd329b946e4aeb92b8b15

În viaţă eşti forţat să înveţi multe dacă vrei să-ţi fie mai bine. De exemplu, ştii ce înseamnă litera T de pe aparatul de radar şi cum te poate ea ajuta să scapi de amendă?

Dacă în instanţă există o fotografie ca probă împotrivă ta şi ea are semnul "T", trebuie să ştii că asta înseamnă TARGET adică Ţintă şi arată că aparatul radar identifică un corp în mişcare şi viteza acestuia.

Depăşirea vitezei legale cu 9 km nu e sancţionabilă

"Sunt foarte puţini cei care ştiu că atunci când viteza stabilită de radar este aproape de viteza legală şi o depăşeşte cu cel mult 9 kmh nu trebuie să plătească absolut nicio amendă", explică avocatul Gheorghe Piperea. Potrivit lui Piperea, "legea spune că trebuie să fii trecut cu10 kmh peste viteza legală că să fii sancţionat".

Mai mult decât atât, ar trebui să ştii că şi dacă depăşeşte 59 de kmh ai şanse să câştigi în instanţa anularea amenzii. De ce? "Poţi să conteşti măsurătoarea. Practica arată că aparatele de radar au o marjă de eroare cam de 5 kmh în plus sau în minus. Poţi să mizezi şi pe asta. Dacă este un radar mobil, aici marjele sunt şi mai mari", a subliniat Piperea.

Datele completate corect

În momentul în care ai primit amendă acasă, trebuie să te asiguri că toate datele tale sunt completate corect.

Dacă ceva este completat greşit adică ne referim la date precum nume, prenume, numărul de înmatriculare a maşinii, numărul şi seria cărţii de identitate, descrierea contravenţiei, încadrarea ei în drept, ai mari şanse de reuşită.

Astfel, dacă informaţiile sunt incomplete sau incorecte, atunci amenda poate fi anulată.

Prin urmare, verifică dacă procesul-verbal completat de poliţist conţine toate aceste date şi dacă ele sunt completate corect.

Apoi trebuie să verifici data la care ţi-a fost aplicată sancţiunea şi să încerci să îţi aduci aminte cât mai multe detalii.

Un alt lucru important: vezi dacă procesul-verbal constatator al amenzii ţi-a fost trimis în termen de maximum 30 de zile de la data aplicării acesteia, pentru că, dacă Poliţia ţi-a trimis amendă cu depăşirea acestui termen, ea este nulă şi va fi desfiinţată de orice judecător. Trebuie, de asemenea, ştiut că în momentul în care conteşti amenda aplicarea sancţiunii se suspendă. Cu alte cuvinte dacă ţi-a fost suspendat permisul de conducere şi depui o contestaţie în instanţă, poliţia va fi obligată să-ţi dea înapoi actul. Vei putea conduce maşina până când instanţa dă o decizie. Dacă vrei să ai şanse de succes trebuie să depui plângerea în termen de maximum 15 zile de la primirea ei, altfel eşti bun de plată.

Ce puncte trebuie atinse de în plângerea contravenţională:

1. Amenzile rutiere aplicate prin camerele de supraveghere rutieră sunt ilegale şi procesele-verbale de amendă nule, pentru că amendatul nu beneficiază de dreptul sau de a putea scrie obiecţiuni în procesul-verbal în condiţiile în care primeşte amendă acasă.

2. Instanţa să oblige Poliţia să spună care este numele firmei care a instalat camerele de supraveghere

3. Instanţa să oblige Poliţia să spună când au fost ultima dată verificate metrologic aceste camere

4. Instanţa să oblige Poliţia să spună dacă respectivul contract de atribuire a contractului de instalare a camerelor de supraveghere s-a făcut în urma unei licitaţii publice cu selecţie de oferte.

5. Instanţa să ceară dovada existenţei autorizaţiei de construcţie şi amplasare a camerei.

Foarte important să ştii este că măsuratorile cu radare nu pot fi folosite ca probe în instanţă dacă fotografiile au fost făcute în condiţii de ceaţă, ploaie, ninsoare sau furtună şi, că urmare, culoarea maşinii, numărul sau şoferul acesteia nu pot fi determinate absolut fără dubiu.

În plus, pe fotografie sau film trebuie să apară obligatoriu data şi ora la care a fost efectuată măsurătoarea, valoarea vitezei, sensul în care s-a deplasat maşina şi faptul că a fost efectuată anterior auto-testarea radarului / camerei de supraveghere (un test care se face că exerciţiu, cu prima maşină care trece).

Echipajul de Poliţie care efectuează controale cu radare trebuie să aibă în permanenţă asupra lui certificatul de omologare a radarului, buletinul de verificare metrologica - în termen de valabilitate de 12 luni, şi autorizaţia de operator radar, pentru agentul care întocmeşte procesul verbal.

Radarele au o funcţie de autotestare care se face automat la fiecare pornire a aparatului. În timpul testării, în colţul din stînga jos a înregistrării video sau foto apare literă "T".

Fotografiile astfel marcate nu pot fi folosite de Poliţie că probe în instanţă, pentru că aparatul nu era reglat în momentul folosirii.

În cazul amenzilor date de camerele de supraveghere, verificaţi ca amenda să fi fost semnată de către un poliţist care trebuie să îşi indice funcţia şi gradul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel