Data actualizării:
Data publicării:

Cum poți obține cantități uriașe de cartofi din recolta ta. Metoda chinezească

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto colaj: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto colaj: Pixabay

Dacă vrei să ai o recoltă bogată de cartofi, poți încerca metoda chinezească pentru rezultate excepționale.

Alegeri prezidentiale 2024

Folosiți cartofi medii, păstrați la cel mult 15 grade Celsius. Înainte cu câteva zile de plantare, transferați cartofii într-o încăpere mai caldă, cu lumina aprinsă. Când tuberculii devin verzi și încolțesc, îndepărtați o parte din tulpină și presărați cu cenușă pentru a preveni putregaiul, potrivit suntgospodina.ro.

Săpați o groapă adâncă, cu diametrul de minim 70 de cm și puneți cartoful în groapă. Acoperiți-l cu un strat de cel mult 10 cm de amestec de pământ, superfosfat și compost.

Când planta ajunge la înălțimea de 15 cm, mai adăugați din amestecul de pământ, până rămâne doar 5 cm din ea la suprafață. Când tufa de cartof ajunge la o înălțime de 20 de cm, o îngropați iar, lăsând doar lăstarii de sus la suprafață. Treptat, groapa se va umple și se va forma un mic deal în jurul tufei.

Udați paturile o dată pe săptămână, cel mult, iar pe vreme ploioasă, deloc. Periodic, adăugați și sare de potasiu și îngrășăminte naturale pentru a crește randamentul. Aveți grijă ca solul să nu devină prea dens, altfel frunzele nu vor avea aer suficient.

Pentru o creștere rapidă, mulciți paturile cu paie. Pentru a evita apariția gândacilor Colorado, plantați usturoi printre rândurile de cartofi.

Această metodă nu necesită nici plivire, nici mușuroire. Nu uitați să afânați solul la timp și să irigați mai mult tufele în perioada de înflorire.

BONUS: Cum plantezi un cireș folosind sâmburi

Îţi recomandăm să foloseşti sâmburii de la cireşele provenite din zona unde vrei să creşti cireşii, pentru că aceştia se vor adapta mai repede la noul mediu. Sâmburii cireşelor din supermarket nu vor funcţiona atât de bine, scrie cumsa.ro.

Sâmburii trebuie lăsaţi să stea într-un vas cu apă caldă, timp de 5-10 minute, după care trebuie curăţaţi de urmele de pulpă. Apoi, lasă sâmburii pe un prosop de hârtie, într-un loc călduros, timp de 3-4 zile. Următorul pas este să depozitezi sâmburii într-o caserolă care se închide ermetic, iar apoi să o pui la frigider, timp de 10 săptămâni.

După 10 săptămâni, scoate sâmburii din frigider şi lasă-i să ajungă la temperatura camerei. Acum, este momentul să îi pui în mici ghivece, aşa că îţi recomandăm să foloseşti 2-3 sâmburi pentru fiecare ghiveci. Menţine pământul din ghivece umed. Va trebui să aştepţi câteva săptămâni până ce vor ieşi primele răsaduri.

Plantarea cireșului în grădină

Când răsadurile au o înălţime de 5 cm, elimină-le pe cele slab dezvoltate. Ţine ghivecele într-un loc unde beneficiază de lumina soarelui, iar când este posibil le poţi planta în grădină.

Poţi planta sâmburii și direct în grădină, sărind peste pasul cu pusul sâmburilor în frigider. Sâmburii se plantează în luna septembrie, dar îţi recomandăm să pui mai mulți într-o groapă, pentru a te asigura că acestea vor germina. Pune sâmburii la o adâncime de 5 cm şi la o distanţă de 30 de cm.

Aşteaptă până ce cireşii au o înălţime de 30 cm, după care îi poţi transplanta în locurile în care vor creşte. După ce ai plantat cireşii, îţi recomandăm să foloseşti şi un strat de mulci, pentru a menţine umezeală şi pentru a ţine buruienile la depărtare.

Vezi și: Cum congelezi cartofii pai pentru prăjit. Metoda simpla

Nu arunca apa în care ai fiert cartofii! Ce poți face cu ea. Te ajută mult

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel