Data actualizării:
Data publicării:

Cum poți face mișcare în aer liber în vremea caniculei

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Pe măsură ce vara își intră în drepturi, iar temperaturile cresc, dorința de a ne petrece timpul în aer liber și de a face mai multă mișcare este firească. Însă în unele zone, canicula poate face ca exercițiile fizice în aer liber să devină periculoase.

Experții recomandă adulților cel puțin 150 de minute săptămânale de activitate fizică moderată. Aceasta poate include mers alert, ciclism, baschet, înot, dar și activități casnice mai intense, precum tunsul gazonului sau folosirea aspiratorului.

Însă o întrebare importantă este dacă aceste activități sunt sigure și la temperaturi ridicate.

Care este limita pentru exercițiile în aer liber? Există momente ale zilei mai potrivite pentru sport în aer liber? Trebuie persoanele tinere sau vârstnice să ia măsuri de precauție suplimentare pe caniculă? Ce se întâmplă cu persoanele care suferă de afecțiuni cardiace, renale sau care urmează anumite tratamente medicamentoase?

Pentru a ne ajuta să ne menținem forma fizică și siguranța pe durata verii, specialiștii recomandă:

  • Verificarea prognozei meteo înainte de a face exerciții fizice. Evitați orele cu cele mai ridicate temperaturi, optând pentru ieșiri dimineața sau seara. Dacă prognoza anunță caniculă pe tot parcursul zilei, alegeți să faceți sport în interior.
  • Hidratarea corespunzătoare este esențială. Beți apă din belșug înainte, în timpul și după exerciții.
  • Alegeți haine lejere și de culoare deschisă, confecționate din materiale care permit respirația pielii.
  • Protejați-vă de soare purtând pălărie, ochelari de soare și aplicând cremă cu factor de protecție solară.
  • Reduceți intensitatea exercițiilor fizice la temperaturi ridicate.
  • Fiți atenți la organism și opriți-vă din activitate la primele semne de disconfort precum durere de cap, amețeală sau greață. Căutați un loc răcoros și, dacă este necesar, apelați la ajutor medical.

Anumite categorii de persoane prezintă un risc crescut pe caniculă: copiii mici, vârstnicii și cei cu afecțiuni medicale cronice (cardiace, pulmonare, renale). De asemenea, anumite medicamente pot crește vulnerabilitatea la temperaturi extreme, printre acestea numărându-se medicamentele pentru tensiune arterială, unele antidepresive, stimulente pentru ADHD sau antihistaminice comune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel