Cum pot ochelarii de soare să îți afecteze sănătatea. Nu doar ochii sunt în pericol
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Purtatul permanent al ochelarilor de soare poate afecta ritmul circadian, ceea ce poate duce la oboseală, insomnie și chiar depresie.

Se știe că ochelarii de soare protejează ochii de daunele UV (ultraviolete) și de expunerea dăunătoare la soare în anumite momente ale zilei, dar știai că pot face ravagii cu hormonii tăi și pot duce la insomnie și depresie? 

Ochelarii de soare sunt considerați unul dintre cele mai cool accesorii în rândul tinerilor din ziua de azi și oamenii au tendința de a-i folosi excesiv chiar și atunci când nu sunt necesari. Purtarea lor tot timpul, însă, se poate dezorienta ceasul circadian al corpului și poate cauza mai multe probleme de sănătate.

Ce se întâplă atunci când porți ochelari de soare prea des?

Tim Gray, biohacker de optimizare a sănătății, specialist în psihologie, antreprenor și speaker global, spune că purtarea ochelarilor de soare poate produce înfometarea glandei pineale.

„Într-o zi însorită, lungimi de undă specifice ale luminii soarelui se infiltrează în ochi. Acestea hrănesc glandele pituitare și pineale și îi lasă creierului de înțeles că este însorit. Pielea se pregătește apoi pentru expunerea directă la lumina soarelui și să producă vitamina D.” Tim Gray scrie în recenta sa postare pe Instagram.

Expertul în sănătate spune că ochelarii de soare pot destabiliza ritmul circadian, ceea ce poate duce la oboseală, insomnie și chiar depresie (tulburare afectivă sezonieră).

Vorbind despre importanța luminii solare, Gray spune că vă ajută la reglarea hormonilor prin stimularea hipotalamusului din creier, care este conectat la glanda pineală. Expertul spune că atunci când ochii tăi nu absorb lumina solară în mod natural, ciclurile tale hormonale pot fi sever alterate, încurcând multe sisteme ale corpului, precum și dispozițiile tale.

"Ochelarii de soare pot face ca ochii tăi să devină obosiți, deoarece trebuie să muncească mai mult pentru a obține lumină naturală. Acest lucru poate duce la o vedere mai slabă în timp", adaugă Gray.

Expertul în sănătate concluzionează că ochelarii de soare au rolul lor benefic, dar purtatul acestora nu trebuie să fie la cote exagerate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel