Data publicării:
Cum poate România să pună mâna pe sume uriașe de bani, fără majorarea de taxe și impozite. Adrian Negrescu: Ar recupera, anual, 40-50 de miliarde de euro
Adrian Negrescu, analist economic, a explicat cum ar putea România să renunțe la majorarea taxelor și impozitelor și să face rost de sume uriașe de bani.
"România ar recupera anual sume de 40-50 de miliarde de euro"
"Noi suntem pe locul 4 în Uniunea Europeană la economia subterană. Aproape 30 la sută din PIB reprezintă practic economie gri, economie neagră unde nu se plătesc taxe”, explică analistul. Asta înseamnă mai multă economie gri, mai multă evaziune și zeci de miliarde de euro bani necolectați.
Spre comparație, media europeană este la mai puțin de jumătate. Și asta nu e tot. Din toată această "halcă" uriașă de economie subterană, numai faptul că statul nu e capabil să colecteze TVA provoacă o gaură de circa 10 miliarde de euro, iar TVA e doar o felie din această uriașă economie gri, în timp ce unii economiști estimează că, dacă ar ajunge la media UE, România ar recupera anual sume de 40-50 de miliarde de euro, aur curat pentru buget", spune Adrian Negrescu, într-un interviu pentru Adevărul.
"Creșterea taxei pe cifra de afaceri a făcut victime în multe domenii"
"TVA necolectată ne costă în fiecare an aproape 50 de miliarde de lei, de trei ori mai mult decât impactul maximal al creșterii tuturor taxelor aplicate în 2023, de exemplu, anul trecut, și asupra populației, și asupra mediului de afaceri. Mai mult decât atât. Dacă creștem taxele astea nu înseamnă că vom încasa mai mult. Probabil multe dintre companii se vor duce în zona economiei gri, cum de altfel au și migrat în această perioadă.
Sunt din ce în ce mai multe companii, mai ales din zona micro-întreprinderilor, care s-au dus, din păcate, spre economia gri, deoarece creșterea taxei pe cifra de afaceri a făcut victime în multe domenii de activitate, mai ales în sectorul serviciilor, în care, pe lângă creșterile alea de prețuri foarte mari, de peste 11% în primul trimestru, multe dintre servicii s-au dus, din păcate, la negru”, explică analistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News