Data actualizării:
Data publicării:

Cum poate fi depistat din timp cancerul de col uterin. Beatrice Anghel și Sorin Bogdan (SANADOR): Atenție la aceste simptome! / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Dr. Sorin Bogdan și Dr. Beatrice Anghel, au invitați în emisiunea DC News și DC Medical (SANADOR), unde au explicat care sunt simptomele cancerului de col uterin. 

Dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie la Spitalul Clinic SANADOR, și Dr. Sorin Bogdan, medic specialist Radioterapie cu competență în brahiterapie la Spitalul Clinic SANADOR, au vorbit despre semnele pe care pacientele le pot prezenta atunci când suferă de cancer de col uterin. 

„Cum faci să nu ajungi la o astfel de patologie? De mai bine de 10 ani este disponibil vaccinul împotriva HPV. Dintre pacientele dumneavoastră investigați și această contaminare, dacă pacientele care vin cu cancer de col uterin au Papillomavirus?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Da. Pe buletinul histopatologic, acela care ne precizează tipul celular tumoral predominant, se fac anumite analize care ne pot spune și ne pot exprima de fapt influența virusului HPV. E foarte important lucrul acesta.”, a spus Dr. Beatrice Anghel. 

Sanador

„Cam care ar fi statistica?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„90%. Foarte mare, covârșitor.”, a spus Dr. Sorin Bogdan.

„Deci 90% dintre pacientele care ajung cu cancer de col uterin au și infecție HPV în antecedente. În cazul vaccinării, se mai indică vaccinarea?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Este un subiect încă în dezbatere. Nu știm pentru că nu avem date suficiente să spunem că ar beneficia de vaccinare post tratament, chiar dacă au fost infectate cu virusul HPV pacientele noastre, dar partenerii trebuie urmăriți ca și pacientele.”, a spus Dr. Beatrice Anghel. 

Care sunt simptomele 

„Altă problemă cu această depistare tardivă, cu prezentarea întârziată la medic, în stadiile 3, 4, care ar fi semnele de alarmă? La ce să fie atente pacientele pentru a reuși să surprindă din vreme această afecțiune?”, a întrebat Val Vâlcu.

„De regulă apare sângerarea vaginală mai ales la pacientele tinere. Când aceasta apare între perioadele ciclului menstrual trebuie să se ridice semne de întrebare. Un ciclu menstrual mult prea lung pe o perioadă îndelungată, la fel, trebuie să ridice un semn de întrebare. De asemenea, pot fi anumite jene pelvine, dureri în zona pelvisului, dificultăți când pacienta urinează, usturimi, pacienta poate să facă infecții urinare repetate. În momentul în care apare sângele în urină, este de asemenea un semn de întrebare și pacienta trebuie să se prezinte la medic cu maximă celeritate.

Acestea sunt simptomele locale. Simptomele generale: poate să apară scăderea în greutate, o stare de apatie, o stare de astenie fizică, greață și inapetență, pacienta nu mai are pofta de mâncare pe care o avea înainte.”, a spus Dr. Sorin Bogdan.

„Analizele de sânge semnalează ceva în această direcție?", a întrebat Val Vâlcu.

„Foarte puțin, dacă sunt tumori local avansate vorbim de anemie și de infecție. Acestea se pot depista, dar deja sunt semne destul de tardive.”, a spus Dr. Beatrice Anghel la DC News și DC Medical.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel