Cum petreceau românii Revelionul pe vremea lui Ceauşescu
Îţi mai aminteşti de revelioanele petrecute în faţa televizorului, cu ochii ”lipiţi” de momentele vesele ale lui Toma Caragiu, Alexandru Arşinel sau Stela Popescu? Sau de petrecerile la care ascultai împreună cu prietenii muzică la magnetofon? Acestea, însă, nu mai au nicio legătură cu party-urile moderne şi ţinutele glamouroase din zilele noastre. Iată cum petreceau românii noaptea dintre ani cu zeci de ani în urmă.
Autor: Gabriela Florentina Boghian
Nici nu începe bine luna decembrie că deja întrebarea de pe buzele tuturor cu care ne-am obişnuit deja este "Ce faci de Revelion?". Fie că vă petreceţi noaptea dintre ani într-o cabană la munte, fie că mergeţi la club sau pe la prieteni, petrecerea la care veţi lua parte nu mai are nimic în comun cu felul în care se distrau părinţii noştri.În Epoca de aur, printre singurele distracţii erau programele televizate cu mari actori, chiar dacă inevitabil erau precedate de discursul Marelui Tovarăş, şi care se încheiau de fiecare dată cu jocul periniţa. Pentru cei mai moderni dintre români mai exista şi varianta petrecerilor la domiciliu care se lăsau cu bancuri despre regimul comunist, la care mesenii se tratau cu bunătăţi tradiţionale, stropite cu vin spumos "Roua" şi la final se îndulceau cu checuri dulci şi câte o ţigară Kent. Muzica, obţinută "pe sub mână" nu se auzea din boxe sofisticate ci din...magnetofoane.
Obiceiul petrecerilor de Revelion a început din perioada interbelică, fiind un pretext de întâlnire a protibendadei. Cei mai norocoşi dintre români aveau ocazia să-şi petreacă noaptea dintre ani la balurile găzduite si de Cercul Militar sau vechiul Palat Regal. Alexandra Ariciu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News