Cum negociază UDMR interesul național
Ii cunosc pe maghiari drept persoane care isi tin cuvantul. Si liderii UDMR sunt oameni de onoare. Ca atare, ma astept ca, daca ei se pronunta ferm asupra unor chestiuni tinand de interesul national, la Guvern fiind, sa-si respecte angajamentele. Dar, pentru ca asa ceva sa se intample, liderii UDMR ar trebui sa rupa tacerea.
Ei se aliaza in aceste zile cu PSD. Si cu celelalte partide din USD. Pe ce program? Care va fi contributia UDMR in actul de guvernare? Care vor fi masurile de dreapta pe care UDMR decide, astazi, sa le sustina? Pentru ca, nu-i asa, UDMR face parte din familia popularilor europeni. Va reprezenta, in Guvernul Ponta III, un curent de dreapta. Care este interesul national pe care il va sluji acest partid? Vom afla cu singura conditie ca liderii acestui partid sa dovedeasca transparenta. Iar daca se vor angaja, exista garantii ca vor si face.
In ultima vreme, PSD a semnalizat, din ce in ce mai transparent, faptul ca doreste sa renunte la cota unica. Nu se stie daca doreste sa o faca in sus sau prin diminuari. Este invocata o presiune, in acest sens, a socialistilor europeni. Care este punctul de vedere al UDMR in raport cu cota unica? Din cate stiu, pana in prezent, a sustinut-o. Va negocia UDMR, cu ocazia intrarii in Guvern, aceasta masura de dreapta?
In Ardeal, asa cum deja s-a demonstrat, intinse proprietati apartinand comunitatilor de romani, au fost deturnate in baza unor documente falsificate, astfel incat cateva mari familii de la Budapesta au devenit mari latifundiare. Cum are de gand UDMR sa apere interesul national, contribuind, prin politica pe care o va duce, la restabilirea drepturilor de proprietate incalcate? Fundatia Gojdu are, la Budapesta, bunuri imobiliare si de alta natura, valorand miliarde de euro. Tradand interesul national, domnul Mihai Razvan Ungureanu, cat timp a fost ministru de Externe, a refuzat sa intreprinda pasii necesari pentru recuperarea Fundatiei Gojdu. Ce are de gand sa faca UDMR pentru ca statul roman sa-si recastige toate drepturile asupra Fundatiei, urmand ca, in viitor, sa poata beneficia de ea toti cetatenii romani, inclusiv cei de origine maghiara?
Pana in prezent, UDMR a fost consecvent in a refuza proiectul Rosia Montana, semnaland pericolul exploatarii aurului prin cianurare. La fel in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Dar, in aceste zile, UDMR negociaza intrarea intr-un Guvern, al carui premier doreste pornirea proiectului Rosia Montana si sustinerea exploatarii gazelor de sist. Va negocia UDMR aceste doua chestiuni litigioase?
In cele de mai sus, am dat doar cateva exemple din numeroasele probleme pe care un partid serios le are de solutionat si de clarificat cu viitorii sai parteneri, inainte de a bate palma. Vom avea, practic, un nou Guvern si nu exista nicio certitudine, dincolo de cateva vorbe aruncate de premier, ca programul USL va fi urmat, in viitor, intr-o masura egala sau chiar mai mare decat a fost urmat in trecut.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News