Cum ne protejăm creierul de stres. Prof.dr. Vlad Ciurea: Avem un singur ajutor
Prof. Dr. Vlad Ciurea a explicat cum ne putem proteja creierul de stres, de emoțiile negative.
"Persoanele mature nu trebuie să stea continuu în priză cu emoții negative, știri negative, cu tot ceea ce se întâmplă. Trebuie să privească lucrurile mai frumos. Impactul de stres, știri negative, este un impact al sistemului nervos", a spus prof. dr. Vlad Ciurea, la Antena 3.
"În această viață, trebuie să îi acordăm creierului o liniște, ce îi place creierului să facă. Pe un copil lăsăți-l să bată mingea. Nu îl țineți pe tabletă. Se zăpăcește creierul, se intoxică. Trebuie să-i învățăm. Să ne gândim ce ne place. Plăcerea este vizuală, alimentară, plăcerea discuției, de cafea, muzicală, de artă. Toate fac acest organ superb, care ne conduce - e aproape și de spiritualitate - să își desfășoare acțiunea și activitatea în condiții cât mai bune. Rămânând tânăr, atunci și organismul este tânăr", a mai explicat neurochirurgul Vlad Ciurea.
"Stresul înseamnă tensiune - Breaking News, pandemie, război, problemele de secetă, finanțare. Tensiune, tensiune, tensiune. Nimeni nu este scutit și trebuie să învingem. Avem un singur ajutor: puterea creierului nostru. Creierul este afectat, pentru că este un organ imens, recepționează. Vin ca săgețile toate știrile negative, se adună în anumiți centrii din interior. Trebuie să faci față la toate astea", a mai explicat neurochirurgul.
Alimente bune pentru creier
"Să nu te culci seara cu stomacul prea încărcat. Pentru că toate funcțiile organismului se duc în burtică, iar inima și creierul nu mai au suportul necesar. Deci dacă avem burta mare și plină, nu mai ajunge sânge în creier. Cum pot eu să îi cer să memoreze sau să fie spontan? Burta mare duce, ca la șarpele boa, la nani! Masa copioasă, doar până la ora 19.30. Un bun exemplu sunt grecii, care consumă mâncare mediteraneeană. (Salate, pește, fructe de mare). Ce observăm la ei? Că sunt veseli, sănătoși și longevivi!”, a scris Vlad Ciurea pe Facebook.
Cei mai mari dușmani ai creierului
Creierul nu poate funcționa sub „furie, stres, scandal, claxoane”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea. „Dacă cineva îți aruncă o vorbă urătă, zâmbește și mergi mai departe. Să încercăm să ne detașăm și să facem tot posibilul pentru ca acest creier dat de Dumnezeu, această bijuterie, să funcționeze. Nu poate funcționa, însă, sub furie, stres, scandal, claxoane. Nu poate de la natură”, a explicat neurochirurgul Vlad Ciurea în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.
Rețeta pentru ”nu te stresa”
"Eu stau lângă Parcul Circului. La un moment dat, acolo umbla un domn cu părul puțin mai grizonat, ca mine, iar în față împingea un cărucior și în cărucior era un bebeluș care zgândărea căruciorul și bărbatul îi spunea, în plină circulație pe toată strada, pe Bulevardul Lacul Tei: Ferdinand, fii calm! X trece pe lângă el, se uită la domnul respectiv, și-i spune: Domn’le, dumneata cred că faci o confuzie. Bebelușul ăla nu vă înțelege! El spune: Nu, nu! Ferdinand sunt eu!
Autosugestia contează foarte mult. Primul lucru dacă te claxonează un domn din spate, îi dai locul să se ducă unde vrea, și în rai, și în iad, și îi urezi succes. Lasă-l să se ducă unde vrea. În al doilea rând, dacă poți ca toate aceste lucruri care se întâmplă zilnic să nu le pui la suflet. Nu trebuie să le punem la suflet, nu duc la nimic bun.
Cel mai grav lucru este, dacă cineva îți aruncă o vorbă urâtă, o injurie, să-ți pui mintea să răspunzi la așa ceva. Zâmbește și mergi mai departe. Ca și în religia creștină, să încercăm să ne detașăm, să facem tot posibilul ca acest creier pe care ni l-a dat Dumnezeu, această bijuterie, să funcționeze”, a spus Vlad Ciurea, într-un interviu pentru DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News