Cum ne influențează cafeaua creierul. Prof. dr. Vlad Ciurea: Nu este bine să fie foarte tare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Sena)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Sena)
Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat ce influență are cafeaua asupra creierului.

"Nu recomand acest "bici" de cafea foarte tare pentru organism"

"Beneficiul cafelei pentru creier este dovedit. Sunt anumiţi neurostimulatori, neurotransmiţători între celulele nervoase - celulele funcţionează printr-un chimism. Cafeaua stimulează acest chimism, deschide căile. Nu este bine să fie o cafea foarte tare - atunci tremur, transpir, bate inima mai tare. Elementul de plăcere de miros, plăcere de gust se şi implementează în creier - este şi acesta un mic drog. Cafeaua te stimulează şi îţi face şi plăcere. Vrei ca acea cafea să fie mai fierbinte, să fie la temperatura camerei? Cum preferă fiecare, dar cafeaua pentru fiinţa umană face foarte mare plăcere", a spus prof.dr. Vlad Ciurea, în emisiunea "Punctul de Întâlnire", de la Antena 3.

Cât despre faptul că cea mai bună ar fi cafeaua tare, acesta a mai spus: "Eu sunt în dezacord cu acest lucru pentru că organismul se obişnuieşte cu acest "bici", dar "biciul" nu este numai pentru creier, ci tot organismul se biciuieşte. Apoi, te obișnuești cu un nivel de drog sus. Lăsaţi-l mai mediu, ca să poţi să continui toată ziua. Este vorba de cafea... Că e mai concentrată, mai puţin concentrată, depinde de persoană, de gusturi, dar nu recomand acest bici de cafea foarte tare pentru organism".

Cea mai bună ciocolată pentru creier

Recent, neurochirurgul Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar, a spus care este cea mai bună ciocolată pentru sănătate.

"Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase”, a explicat Vlad Ciurea tot pe contul său de Facebook.

"Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao”, a transmis Vlad Ciurea.

Cel mai bun supliment alimentar pentru organism. Prof. Ciurea are răspunsul

Neurochirurgul recomandă o mâncare ținută cât mai puțin la congelator, „fără aditivi, fără coloranți”.

"Cel mai bun supliment alimentar pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți. Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. Este bine de știut că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri. Unele sunt teribil de periculoase”, a scris pe Facebook neurochirurgul Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.

„Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere. Prin urmare, produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele”, a explicat Vlad Ciurea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel