Data actualizării:
Data publicării:

Cum ne afectează sănătatea o casă rece. AVC, atac de cord, astm sunt doar câteva dintre problemele create de frigul din locuință

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (Talgat Baizrahmanov)
Sursă foto: Unsplash (Talgat Baizrahmanov)

O casă neîncălzită în timpul iernii poate afecta sănătatea oamenilor, mai ales în cazul unor condiții preexistente precum artrita, diabetul sau tensiunea. 

Se estimează că 36 de milioane de oameni din Europa nu au putut să-și mențină casele suficient de calde în 2020. În SUA, 16% din țară se confruntă cu sărăcia energetică, inclusiv 5,2 milioane de gospodării considerate a fi peste pragul federal al sărăciei. Și în China se estimează că 24-27% dintre adulții de vârstă mijlocie și în vârstă trăiesc în sărăcie energetică.

Consecințele asupra sănătății ale tuturor acestor lucruri nu sunt banale. Cercetările științifice arată clar că locuințele reci sunt dăunătoare pentru ocupanții lor și uneori chiar mortale. Există un risc mai mare de accident vascular cerebral, infecții respiratorii și căderi sau alte răniri din cauza forței și dexterității reduse a oamenilor la temperaturi scăzute. Casele reci pot avea atât consecințe pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra sănătății, bunăstării și chiar oportunităților în viață ale unei persoane.

Unii experți în sănătate susțin că acesta nu este doar un moment trecător Ei spun că este o dilemă de sănătate publică. Și o ignorăm pe riscul nostru.

Frigul agravează unele afecțiuni. Se poate ajunge la accident vascular cerebral sau atac de cord

Temperaturile scăzute afectează însăși funcționarea corpului nostru, spune Dame Margaret Whitehead, profesor de sănătate publică la Universitatea din Liverpool, în Marea Britanie.

Luați ca exemplu sângele. Când mercurul scade în termometre, vasele noastre de sânge se îngustează ușor. Acest lucru crește tensiunea arterială și împiedică circulația. Sângele nostru devine, de asemenea, mai gros, parțial datorită creșterii nivelurilor unei proteine ​​numite fibrinogen și a altor molecule care provoacă coagularea. Consecința finală a acestor modificări ar putea fi un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Persoanele care au cancer, artrită sau anumite dizabilități pot fi deosebit de sensibile la frig, adaugă Whitehead. Dar există și probleme mai puțin evidente, precum cei care sunt nevoiți să poarte o haină groasă în interior sau o pereche de mănuși pentru a ține frigul departe.

„Dacă ai tot felul de straturi de haine, cu siguranță ți-ai restricționa mobilitatea”, spune Whitehead. Pentru o persoană în vârstă, de exemplu, acest lucru ar putea crește șansa de a cădea sau alte răniri la domiciliu.

Mucegaiul este favorizat în casele slab încălzite

În ceea ce privește durerea cronică, nu toți cei care o experimentează raportează simptome agravate atunci când este frig, așa cum face Mica Fifield, o tânără afectată de sindromul Ehlers-Danlos, citată de BBC, dar există o mulțime de exemple. Un studiu de caz din 2016 a descris o femeie cu Ehlers-Danlos și alte afecțiuni care a observat că durerea în braț și nas era prezentă mai ales în perioadele de vreme rece. Situația de acasă în zilele reci cu siguranță nu ajută, spune Fifield. „Dacă fac ceva ca să citesc sau dacă țin telefonul în mână, durerea va începe în braț și apoi se va răspândi”.

Pe lângă efectele directe ale temperaturilor scăzute, alți factori de mediu din casele reci pot avea un impact asupra sănătății oamenilor – cum ar fi umezeala și mucegaiul, care sunt mai frecvente în casele slab încălzite.

Sporii eliberați de ciupercile mucegaiului irită plămânii oamenilor și pot exacerba afecțiuni precum astmul. Un studiu de nouă ani a arătat că trăirea în condiții de umezeală și mucegai pentru perioade lungi este semnificativ legată de o scădere a funcției pulmonare, de exemplu: cât de mult aer pot expulza oamenii într-o secundă de expirare.

Copiii care locuiesc în case umede, mucegăite au un risc crescut de infecții respiratorii. Acest lucru i-a îngrijorat pe experții în sănătate publică, dat fiind că imunitatea unor copii ar putea fi deja afectată ca urmare a blocării pandemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel