Data publicării:
Cum ne afectează căldura. Ce se întâmplă în corpul nostru
Zilele toride ne pot pune sănătatea în pericol. Iată ce se întâmplă în corpul nostru când ne expunem la temperaturi foarte ridicate....
Când este foarte cald afară, corpul nostru reacționează pentru a încerca să-și mențină temperatura internă constantă prin intermediul unui proces numit termoreglare, care are ca scop prevenirea supra-încălzirii sau supra-răcirii organismului și menținerea unui echilibru termic optim.
Iată cum funcționează acest proces și ce se întâmplă în corpul nostru când este foarte cald:
Una dintre cele mai evidente reacții ale corpului la căldură este transpirația. Glandele sudoripare secretă lichidul numit sudoare, care conține apă și săruri minerale. Atunci când sudoarea se evaporă de pe piele, ia cu ea căldura din corp, ajutând astfel la răcirea organismului.
Pentru a ajuta la disiparea căldurii, vasele de sânge din piele se dilată (se lărgesc), permițând mai mult sânge să circule prin ele. Acest lucru ajută la transferul de căldură de la corp către mediul înconjurător.
Pentru a ajuta la distribuirea mai eficientă a sângelui răcit către diferite părți ale corpului, ritmul cardiac poate crește.
Respirația poate deveni mai rapidă, permițând organismului să elimine căldura sub formă de vapori de apă din aerul expirat.
Când este foarte cald, corpul nostru lucrează intens pentru a menține o temperatură internă optimă. Aceasta poate duce la oboseală crescută, senzație de leșin sau de slăbiciune, deoarece energia este utilizată pentru a face față stresului termic.
Pentru a produce transpirație și pentru a răcori corpul, organismul poate pierde cantități semnificative de apă și electroliți. Acest lucru poate duce la deshidratare, care, la rândul ei, poate avea numeroase efecte adverse asupra sănătății.
Expunerea prelungită la căldură extremă poate crește riscul de șoc termic, afecțiuni cardiovasculare și alte probleme de sănătate.
Este important să fim conștienți de modul în care corpul nostru reacționează la căldură și să luăm măsuri adecvate pentru a ne proteja împotriva supra-încălzirii. Acest lucru poate include hidratarea adecvată, purtarea hainelor lejere și protecție solară, evitarea efortului fizic intens în timpul orelor de vârf și căutarea unor medii răcoroase și bine ventilate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News