„Cum lupți cu așa ceva?”. Zelenski îndeamnă liderii occidentali să facă presiuni asupra Rusiei pentru pace
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află ce declarații a făcut președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat pe liderii occidentali să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a obține pacea folosind „toate mijloacele” necesare.

Vorbind în Spania, Zelenski a declarat că este nevoie de „o constrângere tangibilă a Rusiei” , care încearcă să „distrugă Ucraina și să meargă mai departe”.

Zelenski a declarat de mult timp că nu va negocia direct cu Rusia până când forțele Moscovei nu vor părăsi întregul teritoriu ucrainean, inclusiv Crimeea.

Cu toate acestea, apelul său vine în contextul în care Rusia face progrese împotriva Ucrainei, Kievul suferind din cauza lipsei de arme furnizate de Occident.

Potrivit acestuia, Rusia arunca în fiecare lună aproximativ 3.200 de bombe aeriene asupra Ucrainei.

„Cum lupți cu așa ceva?” a întrebat Zelenski reporterii la Madrid, unde s-a întâlnit cu premierul Pedro Sanchez.

Summit de pace în Elveția

Președintele ucrainean a respins ideea de a invita Rusia la un summit de pace planificat în Elveția luna viitoare.

Se așteaptă ca la summit să participe reprezentanți din peste 90 de țări.

Delegații vor „încerca să traseze un curs pentru o pace justă și durabilă în Ucraina”, pe baza a 10 cereri formulate de Kiev care solicită returnarea tuturor teritoriilor invadate, plata de despăgubiri pentru daunele cauzate de război și crearea unui tribunal special pentru a urmări în justiție crimele de război rusești, un plan pe care Moscova l-a respins categoric.

Rusia afirmă public că este pregătită pentru discuții de pace, cu condiția ca teritoriile deja confiscate în Ucraina să rămână sub controlul ei.

La Madrid, Zelenski a îndemnat liderii occidentali să ridice interdicțiile privind armele donate care sunt folosite pentru a lovi teritoriul rusesc.

Presiune pentru apărare

Majoritatea țărilor occidentale, inclusiv SUA, au insistat ca Kievul să-și concentreze atacurile asupra forțelor rusești care ocupă teritoriul ucrainean.

„Trebuie să lucrăm împreună și să punem presiune nu doar asupra Rusiei, ci și asupra partenerilor noștri pentru a ne oferi posibilitatea de a ne apăra împotriva Rusiei”, a declarat liderul ucrainean, conform BBC.

Luni, Rusia a declarat că forțele sale au capturat încă două sate în estul Ucrainei, în timp ce o nouă ofensivă de vară continuă să ia amploare.

Câștigurile Rusiei în nord-estul țării au fost cele mai semnificative din ultimele 18 luni, timp în care forțele rusești au fost în mare parte blocate în lupte intense în regiunea Donbas.

Zelenski a avertizat că aceste câștiguri ar putea marca începutul unei ofensive mai ample, afirmând duminică că Moscova a adunat „un alt grup de trupe în apropierea graniței”, la aproximativ 90 km nord-vest de orașul Harkov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel