Cum îţi poţi da demisia fără preaviz. Schimbări în Codul Muncii, în avantajul angajaţilor
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Unsplash, Marten Bjork
Foto: Unsplash, Marten Bjork
Modificări la art. 81 din Codul Muncii pe 2022. Vezi cum poţi pleca de la jobul care nu te satisface fără să fii nevoit să mai lucrezi alte 20 de zile, cel puţin.

Demisia reprezintă actul scris prin care orice salariat are dreptul de a se retrage din funcția în care activează. Mulți dintre oameni se confruntă cu diverse dificultăți care îi conduc cu gândul către demisie. Până în momentul actual, preavizul este cunoscut de majoritatea angajaților în momentul semnării contractului de muncă. Codul Muncii, la art. 81, prezintă cu exactitate procedurile care trebuiesc urmate atunci când un salariat dorește să demisioneze cu sau fără preaviz. Ceea ce nu mulți știu, însă, este faptul că preavizul nu este obligatoriu. Dacă angajatorul nu și-a îndeplinit atribuțiile stabilite în prealabil, legate de salariu sau zilele libere, angajatul are dreptul să renunțe la preaviz. În cazul în care lucrurile au fost respectate de-a lungul timpului, de ambele părți, este de menționat că preavizul trebuie onorat. O greșeală des întâlnită în rândul angajaților este aceea că, în loc să își înștiințeze superiorul de opțiunea aleasă, printr-o notificare scrisă, mulți completează o cerere de aprobare a demisiei.

Ce amenzi riscă cei care fentează legea

Abdicarea este o libertate de voință a fiecăruia dintre noi, iar în cazul în care angajatorul nu dorește să înregistreze demisia, acesta va fi penalizat conform legislației. Amenda poate ajunge chiar și până la suma de 3.000 lei. La fel și în cazul salariaților. Cei care nu onorează preavizul specificat în contractul de muncă pot fi sancționați disciplinar. „Salariatul poate demisiona fără preaviz și în cazul în care angajatorul nu își execută obligațiile prevăzute în contractele colective de muncă sau în lege? În principiu, da. Din moment ce prima dintre obligațiile angajatorului prevăzute în modelul-cadru de contract individual de muncă este tocmai aceea de a acorda salariatului «toate drepturile ce decurg din contractele individuale de muncă, din contractul colectiv de muncă și din lege»“, potrivit portalcodulmuncii.ro Poate fi însă avută în vedere numai nerespectarea obligațiilor angajatorului față de salariat, nu și față de terți, în afară de cazul în care nerespectarea obligației respective îl prejudiciază în mod direct și pe salariat. Mai trebuie ştiut că pe durata preavizului angajatorul poate acordă salariatului dreptul să lipsească 4 ore de la programul de lucru pentru găsirea unui nou loc de muncă dacă în contractul colectiv de muncă aplicabil la nivel de unitate este negociată o astfel de clauză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel