Cum influențează culoarea pisicii trăsăturile sale de personalitate. Ce au descoperit oamenii de știință
Majoritatea proprietarilor recunosc că pisicile au personalități distincte. Dar există diferențe de comportament între o pisică neagră și una portocalie? Potrivit unor sondaje, culoarea pisicii contează, deși majoritatea cercetătorilor spun că nu este așa. Pe de altă parte, rasele de pisici (Siameză, Albastru de Rusia, și altele) chiar au tipuri de personalitate distincte.
Cu toate acestea, dovezile anecdotice de la proprietarii de pisici adesea subliniază trăsături de personalitate percepute ca fiind legate de culoarea blănii. Această discrepanță între convingerile proprietarilor și cercetarea științifică generează discuții interesante în comunitatea iubitorilor de pisici.
Influențează culoarea blănii personalitatea pisicii?
Majoritatea pisicilor de casă au o gamă largă de culori și modele, dar împărtășesc o origine comună. Cu alte cuvinte, un singur cuib poate include cu ușurință un pui negru, portocaliu și tărcat. Ei au probabil multe în comun, indiferent de culoarea blănii.
Cu toate acestea, asta nu împiedică oamenii să creadă că personalitatea pisicii este influențată de culoarea blănii. De exemplu, un sondaj indică faptul că pisicile negre tolerează mai ușor aglomerația și viața de interior decât pisicile tigrate. Proprietarii de pisici tărcate spun că acestea au o „atitudine diferită” față de alte pisici. Blana roșie este o mutație timpurie, așa că aceste gene ar putea fi asociate cu personalitatea primelor pisici domesticite. Un studiu pe 84 de pui de British Shorthair a arătat că puii roșii, crem sau tărcați (cu gena „roșie”) aveau tendința să facă crize de furie și încercau să scape pentru perioade mai lungi de timp când erau manevrați de persoane necunoscute, comparativ cu puii de alte culori.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
Impactul asupra vieții pisicilor
Deși este puțin probabil ca doar culoarea să aibă un impact semnificativ asupra personalității unei pisici, credințele oamenilor au un impact puternic asupra modului în care aleg și îngrijesc pisicile.
Un studiu descris de Universitatea din California, Berkeley a descoperit că: „În general, pisicile portocalii și cele bicromatice erau caracterizate ca fiind prietenoase, în timp ce pisicile negre, albe și tărcate erau considerate mai antisociale. Pisicile albe erau considerate mai timide, leneșe și calme, în timp ce pisicile tărcate erau mai des descrise ca fiind atât mai intolerante, cât și mai ușor de dresat. Pisicile negre erau descrise ca având trăsături de caracter mai puțin extreme, ceea ce ar putea contribui la reputația lor misterioasă.”
Dacă aceste caracteristici sunt adevărate sau nu, rămâne neclar. Totuși, conform Smithsonian Institution, „Un studiu din 2002 publicat în Journal of Applied Animal Welfare Science a constatat că pisicile negre și cele maronii aveau cele mai mici șanse de a fi adoptate. Pisicile întunecate erau, de asemenea, mai predispuse la a fi eutanasiate. Și, în ciuda faptului că există puține dovezi genetice că genele care ghidează colorarea și modelarea blănii unei pisici influențează și comportamentul său, studiul a descoperit că oamenii credeau frecvent că pisicile tărcate au prea multă „atitudine” , ceea ce ar putea explica de ce nu sunt adoptate rapid sau sunt returnate la adăpost.”
Impactul rasei asupra personalității
Spre deosebire de culoare, rasele de pisici au într-adevăr un impact asupra personalității unei pisici. De exemplu, pisicile Ragdoll sunt cunoscute pentru temperamentul lor calm, la fel ca și cele din rasa Ragamuffin și Persanele. În schimb, pisica Egyptian Mau este, în general, activă și atletică. Deoarece pisicile cu pedigri sunt mult mai scumpe decât „metișii” disponibili în adăposturi, este important să cercetezi pisica dorită înainte de a face o achiziție, potrivit Thesprucepets.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News