Data publicării:
Cum închide Ponta DNA-ul
Bogdan Chirieac a tratat subiectul "șpăgii legale" într-un editorial pentru DCNEWS. Analistul politic critică ultima măsură a Guvernului, anunțată de Victor Ponta, și subliniază că așa cum legalizează șpaga pentru medici, o poate face pentru orice altă categorie profesională. Astfel, ar dispărea și corupția, dar și DNA, care nu ar mai avea obiect de lucru.
Iată editorialul semnat de Bogdan Chirieac:
Ultima decizie a guvernului Ponta m-a umplut de bucurie. Medicii din România pot primi legal șpagă, cu următoarele condiții:
1. să nu condiționeze actul medical de primirea șpăgii;
2. șpaga se poate da doar la sfârșitul actului medical;
3. șpaga trebuie declarată, pentru a fi impozitată.
Mă gândesc și la alte categorii profesionale perfect îndreptățite folosind cele trei condiții enumerate mai sus, să ia legal șpagă.
De exemplu, la obținerea permisului de conducere, candidatul poate oferi legal o atenție examinatorului, cu condiția ca omul în uniformă să nu condiționeze examinarea și rezultatul pozitiv de șpagă, s-o ia numai după ce candidatul a luat examenul și, firește, s-o declare la fisc în luna calendaristică următoare. La fel poate aduce mulţumire cetățeanul și unui judecător care i-a dat o sentință favorabilă, fie într-un proces penal, fie într-unul civil. Dacă impricinatul este mulțumit de sentință, la sfârșit și numai la sfârsit, după ce judecătorul dă cu ciocănelul, omul poate merge liniștit, pe față, la el cu plicul.
În sfârșit, profesorii examinatori la BAC ar putea fi, de asemenea, recompensați de absolvenții cu medii peste 5, pentru timpul suplimentar petrecut în sala de examen.
Desigur că lucrurile ar putea fi ridicate la putere și în privința afacerilor mai mari. De exemplu, în România, într-o isterie de tip Microsoft, compania ar putea, numai după câștigarea cinstită și corectă a unui contract cu statul, să ofere o atenție în cont demnitarilor care au contribuit la succes. Atenția în cont este și mai ușor de taxat de către stat, impozitul fiind perceput la sursă. Sunt convins că și companiile străine ar fi de acord, fiindcă "atenția" este transparentă, previzibilă și poate fi introdusă de la bun început în business-plan, pentru a fi aprobată de Consiliile de Administrație.
În felul acesta, DNA ar începe să se plictisească de moarte, corupția, practic, nu ar mai exista în România, operațiunea devenind perfect legală și impozitată, iar imaginea țării în lume ar face un incredibil salt înainte.
Departe de mine să consider că salariile medicilor în România sunt cât de cât îndestulătoare. Totuși, deciziile politice care se iau în ultima vreme mă fac să cred că un virus al nebuniei începe să atingă grav clasa politică românească. Se pare că nu sunt nici medici pentru a-l trata...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News