Prețul la pompă a CRESCUT. Ce fac Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Suedia. ”Reduceri de criză”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ
Foto Ilustrativ
Invazia Ucrainei de către Rusia a împins prețurile combustibililor la cote record în toată Europa. O serie de țări europene caută soluții. 

Franța

Există planuri de a oferi o reducere de 0,15 euro pe litru de combustibil pentru a ajuta la atenuarea loviturii creșterilor de preț. Se estimează că șoferii ar putea economisi 9 euro pe un rezervor de 60 de litri de combustibil.

”Reducerea la combustibil” va începe la 1 aprilie și va dura patru luni, a declarat premierul Jean Castex într-un interviu pentru ziarul Le Parisien. Acesta va costa guvernul francez puțin peste 2 miliarde de euro și va acoperi gospodăriile, precum și întreprinderile care se confruntă cu prețuri vertiginoase la pompă.

Germania 

Ministrul de Finanțe al Germaniei a propus, de asemenea, o ”reducere de criză” pentru a reduce impactul războiului din Ucraina asupra costurilor combustibilului. S-ar putea reduce prețurile cu 0,2 euro pe litru, potrivit presei germane, dar măsura nu a fost încă aprobată de coaliția de guvernare a trei partide a țării.

Suedia

Taxele pe carburanți în Suedia sunt reduse temporar și la un cost de 350 de milioane de euro, iar proprietarii de mașini sunt compensați pentru creșterea prețurilor la combustibil. De asemenea, Belgia și Țările de Jos reduc taxele pe combustibil pentru a face față crizei.

 

Există alternative la reducerea taxelor pe combustibil?

Cu toate acestea, nu toată lumea crede că o reducere a taxelor pe combustibil este singura cale de a scade prețul.

Membrii Partidului Verzilor din Germania au propus în schimb o limită de viteză pe autostrăzile din Germania pentru a reduce consumul de combustibil. O limită de viteză ar fi „bună pentru protejarea climei, protejarea resurselor și siguranța pe drum”, potrivit lui Christopher Stolzenberg, purtător de cuvânt al Ministerului Mediului.

Alte opțiuni sunt propuse și în Suedia, suplimentarea cu încă 384 de milioane de euro la bugetul țării pentru a stimula șoferii să treacă la vehicule electrice.

De asemenea, Italia tocmai a introdus planuri de subvenționare pentru achiziționarea de noi vehicule electrice. Până la 6.000 euro vor fi disponibile atunci când cumpără un vehicul complet electric și 2.500 euro pentru cei care cumpără hibrizi plug-in, potrivit publicației Euronews.

Ce face România? 

Deocamdată, se ceartă și fiecare politician, deși la putere, iese cu propria variantă. În timp ce unii spun că subiectul este închis, alții vorbesc despre un mix de măsuri. 

Citește și: Prețul la pompă, subiect ÎNCHIS în coaliție, spune Cîțu. Câciu anunță, în aceeași zi, un MIX de măsuri: Toate soluțiile sunt pe masă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel