Data publicării:
Cum îi convingi pe bogați să nu mai polueze. Ștefănuță (europarlamentar): E o legătură foarte profundă între ideea de a face foarte mulți bani și distrugerea mediului
Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță a explicat cum pot fi convinși miliardarii planetei să nu mai polueze, ei fiind cei mai mari generatori de emisii și principalii vinovați pentru problemele cauzate de schimbările climatice.
Potrivit unui studiu publicat și de DC News, cei mai bogați 1% dintre oameni generează mai multe emisii decât cei mai săraci 65%. Întrebat cum pot fi bogații convinși să nu mai polueze, europarlamentarul Nicu Ștefănuță a răspuns:
„Schimbările climatice generează și o problemă socială. E o legătură foarte profundă între ideea de a face foarte mulți bani și distrugerea mediului. Există și un desen foarte cunoscut, cred că a apărut în New York Times, unde stau doi miliardari într-o eră când natura e distrusă, peisajul arată ca în paleolitic, iar ei se laudă unul pe altul că au creat valoare pentru investitori. La ce bun creezi valoare pentru investitori dacă planeta s-a distrus? Avem de a face și cu o problemă socială. La noi și fiscalizarea se face ținând cont de o singură religie - cea libertariană de dreapta. Eu cred că cei care fac enorm de mulți bani și consumă foarte multe resurse ar trebui să plătească în plus. Așa se echilibrează și nivelul. Principiul care ar trebui respectat e că poluatorul plătește în plus (n.r. nu omul de rând)”.
Nicu Ștefănuță: Venise premierul României pentru a ne spune că trebuie să blocăm „Planul verde european”, pentru că este o conspirație a vesticilor împotriva esticilor
Întrebat apoi ce e de făcut în situațiile când miliardarii, care sunt cei mai poluatori potrivit nenumăratelor studii, reușesc să îi convingă prin știri false pe oamenii de rând că de fapt schimbările climatice nici nu există sau cel puțin nu sunt datorate omului, europarlamentarul a declarat:
„Nu doar ei, dar și politicienii dezinformează, fiind probabil în tot felul de relații cu oameni puternici din punct de vedere financiar. În 2019, când eu mi-am început mandatul, eram singurul europarlamentar care susținea că „Planul verde european” nu e o prostie. Venise premierul României de la ora aia (n.r. Ludovic Orban) pentru a ne spune că trebuie să îl blocăm, pentru că este o conspirație a vesticilor împotriva esticilor. Reacția mea a fost că nu se poate așa ceva, mi se părea ireal. Eu îi explicam - ”domnule premier, noi trebuie să câștigăm din chestiunea asta, trebuie să atragem bani, nu trebuie să ne punem așa împotrivă”.
Iar apoi, după terminarea pandemiei, au încercat să taie planul complet, dar nu le-a reușit, pentru că Planul verde european nu e doar o chestiune ecologică, e și socială, de a ne reschimba economia, să o facem mai sustenabilă. Planul acela nu poate fi schimbat, e ceva de viitor, se întinde pe trei decenii, până în 2050. Deci, practic, eu cred că România ar trebui să fie conștientă că din planul ăsta ne vor veni banii, în viitor.
Acum, dacă sunt câte unii care plătesc prin presă pentru a apărea dezinformări despre schimbările climatice, vedem că există fenomenul acesta și pe la case mai mari. Vedem mesajele astea de fake news, de dreapta, care trec nesancționate și pe rețelele de socializare. Asta da, e o problemă foarte mare care trebuie reglementată. De exemplu, rețelele sociale ar trebui reglementate pentru a nu mai împinge tot felul de porcării și de minciuni. De asta avem și acest Digital Services Act, la Parlamentul European. E important ca rețelele să nu simtă că statele sunt precum un sat fără câini”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News