Cum i-a afectat pandemia pe cei cu probleme de sănătate. Prof. dr. Cătălina Poiană: Patologia este complet schimbată / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Prof. dr. Cătălina Poiană, captură video La cină, cu Ionela Năstase și Adi Hădean
Prof. dr. Cătălina Poiană, captură video La cină, cu Ionela Năstase și Adi Hădean
Prof. dr. Cătălina Poiană, prorectorul UMF Carol Davila din București, a fost invitată la emisiunea „La cină̆, cu Ionela Năstase și Adi Hădean", de pe Digi24, unde a vorbit despre cum s-a schimbat viața după pandemie. 

„Cât de tare vă afectează tot ce vedeți la muncă sau ați văzut atât de multe, de-a lungul anilor, încât v-ați călit?”, a întrebat Ionela Năstase. 

„Nu cred că așa se pune problema, nu te poți căli când e vorba de viața oamenilor și prin această dublă meserie, și de medic, și de dascăl, cei cu care vii în contact își pun viața în mâinile tale.

Pacientul vine la tine cu toată încrederea și cu toată deschidere și se pune în fața ta ca o carte deschisă în care tu citești și e foarte important ce citești acolo și este foarte important cât reușești să fii de empatic.

Dacă ești suficient de empatic, acest lucru îți dă tăria necesară de a merge mai departe și de a nu te lăsa doborât în ideea de a găsi ceea ce este mai bun pentru acel pacient pentru că pacientul din fața ta vine cu bune și rele, vine cu istoricul lui, cu bolile lui. Nu e ce citești în carte, fiecare pacient este altceva.

Dacă ești suficient de empatic și dacă îi înțelegi așteptările, pacientul are suficient de multă încredere în tine încât să-l urmezi.”, a spus Dr. Cătălina Poiană.

„S-a schimbat viața medicilor după pandemie?", a întrebat Ionela Năstase.

„Cred că viața noastră, a tuturor, s-a schimbat după pandemie și oricât ne-am dori să ne întoarcem la anul 2019-2020, nu va mai fi posibil pentru că, cel puțin pentru noi ca medici, a fost o lecție de viață cumplită, a fost o provocare și teamă de necunoscut. Gândiți-vă, ne confruntam în fiecare zi cu altceva, informațiile se scurgeau cu o repeziciune extraordinară și ceea ce săptămâna asta era valabil, săptămâna viitoare nu mai era valabil.”, a spus Dr. Cătălina Poiană.

„Dincolo de asta, dumneavoastră medicii, încă vă confruntați cu probleme venite din urmă pentru că au fost perioade în care pacienții nu au mai venit la controale și rămășițele se văd.”, a spus Ionela Năstase.

„Să știți că patologia este complet schimbată: mult mai multe cazuri și mult mai grave. Nu-mi dau seama în ce măsură toate aceste cazuri grave, foarte multe tumori, cancere, foarte multe cazuri care vin într-un stadiu în care nu-ti rămân foarte multe alternative, nu știu dacă ele se datorează simplului fapt că pacienții nu au avut acces la serviciile de sănătate,s-au temut să iasă din casă să vină la doctor sau, pur și simplu, imunitatea noastră este schimbată și rezistența noastră este mult afectată.

Într-adevăr patologia este mult schimbată acum, în acest an, față de anii dinainte de pandemie.”, a spus Dr. Cătălina Poiană la emisiunea „La cină, cu Ionela Năstase și Adi Hădean", de pe Digi24.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel