Cum foloseşti corect banda de urgenţă de pe autostradă. Ştiai?
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Banda de urgenţă de pe autostradă poate fi folosită doar cu motiv bine întemeiat. 

În afara cazurilor de urgență – medicală, defecțiuni tehnice etc, este strict interzisă oprirea mașinilor pe banda de urgență sau în zonele de refugiu ale autostrăzilor. Cazuri de urgență înseamnă o pană de cauciuc, o altă defecțiune care împiedică deplasarea mașinii sau daca șoferului sau unui pasager din mașină i s-a făcut rău. Nu este permisă oprirea pe banda de urgență pentru a vorbi la telefon, dacă ai obosit sau dacă ai nevoie la toaletă – pentru acest scop există spațiile de servicii și parcările de pe autostrăzi.

Sub nicio formă nu ai voie să folosești banda de urgență ca bandă de circulație, chiar dacă celelalte sunt ocupate. Singurele excepții admise sunt atunci când un polițist îți indică acest lucru sau când lucrările aflate în desfășurarea impun devierea traficului pe banda de urgență. Orice altă situație este ilegală și va fi sancționată de polițiști. Oprirea nejustificată sau circulaţia pe banda de urgenţă a autostrăzilor se sancţionează cu trei puncte de penalizare şi cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4 sau 5 puncte-amendă). La valoarea actuală a punctului de amendă, acest lucru înseamnă o amendă cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei. 

Cum procedezi când o urgență te obligă să oprești mașina

Dacă ai o pană sau altă defecțiune care impune oprirea mașinii, aceasta se face cât mai aproape de acostament. În această situație, activarea luminilor de avarie este obligatorie. Înainte de a coborî din mașină, nu strică să cuplezi frâna de parcare și să rotești ușor volanul spre dreapta. În cazul în care mașina este lovită dis spate de o altă mașină, această măsură o va împiedica să fie împinsă spre benzile active ale autostrăzii, unde riscă să producă un accident mult mai grav.

Înainte de a coborî din mașină, dacă ai, îmbracă vesta reflectorizantă. Aceasta te va face mai vizibil pentru ceilalți șoferi care circulă pe autostradă. Recomandabil este să cobori din mașină pe partea dreaptă, pentru a nu te afla în calea traficului. Montează triunghiurile reflectorizante la cel puțin 100 de metri în spatele mașinii, pentru ca șoferii să fie avertizați din timp de mașina oprită pe banda de urgență.

Odată coborât din mașină, este recomandat să te îndepărtezi de mașni – desigur, în afara autostrăzii. Dacă pe margine există o barieră de protecție sau un zid de beton, stai în spatele acestora. Dacă există un dâmb de pământ, urcă pe acesta. În cazul în care acostamentul este sub nivelul șoselei, îndepărtează-te mai mult dar rămâi la nivelul asfaltului, pentru ca ceilalți șoferi sau serviciile de urgență să te poată vedea, scrie promotor.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel