Cum faci țuică din flori de salcâm. Rețeta explicată pas cu pas
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay colaj
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay colaj
Știai că poți face țuică din flori de salcâm? Iese mult mai bună și aromată decât cea tradițională din prune.

De ce ai nevoie pentru țuica din flori de salcâm: 

- un butoi cu volumul de 60 l, umplut pe jumătate cu flori de salcâm și 30 litri de apă
- 6 kg zahăr (1 kg zahăr la 10 litri de apă)
- 20 gr drojdie proaspătă, pusă într-un tifon

Cum să prepari ţuică din flori de salcâm

Butoiul în care ai pus toate ingredientele despre care am vorbit se va pune la soare deoarece totul trebuie să fermenteze. Amestecă zilnic pentru a te asigura că zahărul s-a dizolvat în totalitate, scrie cumsa.ro. Sub nicio formă nu trebuie să uiţi să adaugi drojdia deoarece aceasta face parte din procesul de fermentare.

Cum verifici dacă a fermentat amestecul

După aproximativ o săptămână, poţi verifica să vezi dacă amestecul este gata pentru al doilea pas. Modul de verificare este destul de simplu, pune acest amestec într-un ibric, iar apoi pune-l pe foc cu o pâlnie metalică deasupra.

Vezi și: Cele mai bune soiuri de prun pentru țuică. Secrete pentru preparare

Atunci când încep să iasă aburi, aprinde un chibrit deasupra aburului. Dacă ia foc, atunci amestecul este gata pentru al doilea pas. În cazul în care aburii nu s-au aprins, înseamnă că încă nu poţi transforma totul în ţuica, deoarece va mai fi nevoie de fermentare.

Distilare și depozitare

Distilarea se face exact ca la ţuica tradiţională de prune. Nu vei obține aceeaşi cantitate ca în cazul ţuicii de prune. Vei obține o cantitate mai mică, însă mult mai aromată şi mult mai bună. Nu fierbe prea mult amestecul în procesul de distilare deoarece aici nu este vorba de cantitate.

Țuica trebuie neapărat pusă în sticle de sticlă. Poţi pune ţuica şi în butoaie de lemn (dud, salcâm, stejar), însă trebuie să ştii că o să scadă cantitatea cu aproximativ 5%. Acest lucru se întâmplă deoarece lemnul va absorbi apa, dar țuica va avea o aromă şi mai bună şi o culoare aurie.

Vezi și: Cel mai bun amestec de CONDIMENTE pentru ȚUICA FIARTĂ. Aromă excepțională!

Prune marinate cu usturoi. Le vei adora! Rețeta specială pe care trebuie s-o încerci

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel