Cum faci sirop de vișine, fără fierbere: Rețeta
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (congerdesign)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (congerdesign)
Dacă vrei să prepari la rece siropul de vișine, adică fără fierbere, poți încerca rețeta pe care ți-o propunem.

Ingrediente

- 3 kg de vişine
- 3 l de apă
- 1 lingură sare de lămâie
- 1/2 lingură de salicil/conservant
- 6 kg zahăr

Cum se prepară

Vişinele se spală şi se curăţă de codiţe şi sâmburi, după care se pun într-o oală. Adăugăm apă peste ele, sarea de lămâie şi salicilul. Lăsăm totul să stea 24 de ore. A doua zi, adăugăm zahărul şi mai lăsăm încă 24 de ore. Eu am mai amestecat în oală din când în când pentru că zahărul are tendinţa să se depună pe fund, aşa că mai daţi cu lingura prin oală când treceţi prin zonă.

A treia zi separăm vişinele de sirop, siropul se strecoară şi se pune în sticle. Fructele se pun în borcan, cu sirop cât să treacă peste ele. Vişinele în sirop merg foarte bine, dacă vreţi să faceţi iarna o prăjitură cu fructe, pe o budincă, orez cu lapte. Siropul se păstrează foarte bine şi 2-3 ani, scrie bucataras.ro.

BONUS: Cum faci dulceață de vișine

Ingrediente 

- 1 kg de vişine proaspete, fără sâmburi
- zeama de la 1lămâie
- 250 ml sirop de agave/miere sau xylitol/ştevie după gust

Cum se prepară

Vişinele ar trebui culese din copac, pentru a vă asigura că aveţi un kilogram de vişine coapte pe jumătate, nestricate. Pentru dulceaţă, ele sunt cele mai bune când sunt coapte la jumătate, pentru a putea să-şi păstreze şi gustul acrişor, care le dau aroma specială, scrie clickpoftabuna.ro.

Vişinele fără sâmburi, spălate şi lăsate la zvântat se pun în robotul de bucătărie, dotat cu lamă în forma literei S şi se zdrobesc cât să nu se facă terci. Apoi, se pun într-un vas vişinele şi se lasă la deshidratat la 40 de grade Celsius, până se scaldă într-un sos gros. Se scot din vas, se amestecă cu zeama de lămâie şi îndulcitorul şi se pun în borcane fără capac până se răceşte, se păstrează la frigider, dar nu mai mult de 10 zile.

O altă variantă mai simplă este să se pună vişinele într-o cratiţă la cuptor la fiert, fără alte ingrediente. Se lasă cel puţin 2 ore la foc minim, timp în care se amestecă din 20 în 20 de minute. La final, se pun zeama de lămâie şi îndulcitorul (nu se pune miere în acest caz) şi se pun în borcane. Borcanele să fie bine spălate, uscate şi fierbinţi şi să se înfileteze imediat după ce se pune dulceaţa. Dulceaţa se lasă la răcit în pături.

Și, dacă vrei să te bucuri de starea naturală a vișinelor într-o prăjitură delicioasă și pufoasă, poți prepara un pandișpan cu aceste minunate fructe.

Ingrediente

 8 ouă
 8 linguri de zahăr
 8 linguri de faină
 esență de vanilie
 un praf de sare
 300-400 g vișine
 o lingură de zahăr pudră pentru ornat

Cum se prepară

Curăță vişinele de sâmburi şi scurge-le de zeamă. Preîncălzeşte cuptorul la 170 de grade și pregăteşte o tavă de prăjituri, tapetată cu hârtie de copt. Unge hârtia cu unt și presară peste ea o lingură de făină. Separă albuşurile de gălbenuşuri. Bate albuşurile spumă cu un praf de sare, apoi adaugă zaharul peste ele, treptat, şi mixează timp de 5-7 minute, până capătă un aspect lucios, potrivit retetepractice.ro.

Peste gălbenuşuri, adaugă esența de vanilie, amestecă-le bine cu o furculiţă şi apoi încorporează-le în spuma de albușuri, cu ajutorul unei spatule de silicon. Amestecă uşor, de jos în sus, de câteva ori. Toarnă și făina şi amestecă din nou de jos în sus, de câteva ori, până când se distribuie egal în compoziţie. Nu exagera cu amestecatul pentru că aluatul nu va mai creşte.

Toarnă compoziţia în tavă, niveleaz-o uşor cu spatula şi aşază fructele uniform. Bagă tava la copt timp de 25-30 de minute, până când prăjitura se rumeneşte uşor şi, dacă introduci o scobitoare în blat, aceasta iese uscată. După ce scoţi prăjitura din cuptor, cerne zahărul pudră pe deasupra. Las-o să se răcească înainte de a o tăia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel