Cum faci singur sare. Ai nevoie de câteva resturi vegetale
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Lorena Martínez)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Lorena Martínez)
Dacă vrei să renunți la sarea iodată din comerț, poți încerca o variantă vegetală. Iată cum trebuie să procedezi și de ce ai nevoie...

Ingrediente

- 2 linguriţe de mărar uscat

- 3-4 linguriţe de frunze uscate de ţelină

- 3 linguriţe de leuştean uscat

- 1/2 linguriţă de ceapă galbenă uscată

- 1 linguriţă de usturoi pudră uscat

- 1 linguriţă de rădăcină uscată de ţelină

- 1 linguriţă de cimbru uscat

Cum se prepară

Este foarte important să respectaţi cantităţile indicate! Altfel, sarea va avea un gust amar şi nu va mai putea fi folosita.  Pentru reţeta de sare vegetală, aveţi nevoie de un deshidrator. Preţul unui deshidrator performant cu nouă tăvi poate ajunge la 2000 de lei.

Vegetalele trebuie ținute în deshidrator timp de opt ore, la 41 de grade, scrie Digi24. Nu toate se vor usca însă în acelaşi timp. De exemplu, cele cu frunze verzi vor sta mai puţin în aparat. Dacă nu aveţi un aparat în care să deshidratati legumele, nu vă faceţi griji! Le puteţi cumpăra gata uscate.

Apoi trebuie să folosiţi o râşniţă de cafea pentru a le transforma în pudră. Amestecaţi pudrele obţinute după cantităţile indicate şi veţi obţine o sare vegetală sănătoasă. Nu trebuie să folosiţi multă în mâncare, pentru că are o aromă puternică şi poate schimba gustul preparatelor.

Citește și:

Citește și:

Cum faci ciorbă de fasole cu costiţă afumată. Rețeta simplă și rapidă

Ingrediente

- 500 g fasole
- 200 g costiţă afumată
- 500 ml suc de roşii
- o ceapă roşie
- 1 legătură ceapă verde
- 2 legături mărar
- 2 legături pătrunjel
- 3-4 legături ulei de floarea-soarelui
- 2 ardei capia
- 1 linguriță boia dulce

Cum faci ciorbă de fasole cu costiţă afumată

Pentru rețeta de ciorbă de fasole cu costiță afumată, pentru început, alege fasolea boabe, apoi pune-o de seara până dimineaţa să stea la înmuiat în apă călduţă. Dimineaţa scoate fasolea din apă şi pune-o să fiarbă în altă apă clocotită, potrivit retete.unica.ro Apa se schimbă de 2-3 ori, până se elimină toate toxinele, pentru a te asigura că faci o porție sănătoasă de ciorbă cu fasole.

Separat, curăţă ceapa şi ardeii şi taie cubuleţe. Pune la călit câteva minute în puțin ulei, apoi adaugă fasolea fiartă, 2 l de apă și lasă să fiarbă, la foc mic. După ce a mai scăzut din zeamă, adaugă  și sucul de roşii (care a fost pus la fiert în prealabil). Condimentează cu sare, boia şi piper, după preferinţă.

Punem să se rumenească în puțin ulei bucăţile de costiţă. Când sunt gata, scoate-le, taie-le cubuleţe şi pune-le în ciorba de fasole. 

Citește și:

Ciorbă de perişoare. Rețeta autentică

Ingrediente

- 3 morcovi
- 1 lingură făină
- 100 g orez bob rotund
- 1 ceapă
- 600 g carne tocată

Pentru perişoare

- 1 litru zeamă de varză sau castraveţi în saramură
- 2 roşii în bulion
- 2 linguri ulei
- 1 ceapă
- 1 ardei gras verde
- 1/2 ţelină mică
- 1 rădăcină pătrunjel
- praf de sare
- 2 ouă
- 1/2 legătură pătrunjel

Cum se prepară

Toate zarzavaturile pentru ciorba de perisoare se curăţă, se toacă mărunt sau se trec prin răzătoare. Se pun la călit în oala în care va fierbe ciorba. După ce s-au înmuiat, se pun la fiert în apă cu sare.

Între timp, pentru perişoare se amestecă toate ingredientele. Se pune la călit ceapa, apoi se adaugă orezul (prefiert). Se lasă pentru un minut pe foc, după care se adaugă apă și se lasă să clocotească pentru câteva minute, potrivit retete.unica.ro. Carnea tocată se amestecă cu orezul, oul, verdețurile tocate, sare și piper. Apoi, între palmele umezite se formează mici perişoare.

Odată ce legumele sunt fierte, se pun perişoarele una câte una, cu grijă şi zeama cu care se acreşte. Se lasă la fiert aproximativ 10 minute până ce perişoarele se ridică la suprafaţă. Ciorba de perişoare se gustă de sărat şi acru, se trage de pe foc şi se pune pătrunjelul fin tocat.

Dacă ciorba a ieșit prea acră, o poți repara adăugând ingrediente dulci, smântână lichidă sau puțin bicarbonat de sodiu. Pentru un plus de aromă, în ciorba de perișoare poți adăuga și un ardei iute tocat mărunt, chiar de la începutul gătirii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel