Cum faci Pasca tradițională pentru Paști. Rețeta clasică
Paștile se apropie, iar Pasca este nelipsită de pe mesele românilor. Iată cum se prepară, după rețeta tradițională...
Ingrediente
200 g zahăr
200 g unt
25 g drojdie
coaja de lămâie şi portocală
1 kg brânză de vaci
2 linguri smântână
2 linguri făină
4 ouă
250 g zahăr
200 g stafide
2 pliculete zahăr vanilat
coajă de lămâie şi de portocală
1 praf sare
60 ml lapte
300 g făină
Cum se prepară pasca
Într-un bol se pune făina, se face un gol la mijloc şi se adaugă ouăle, maiaua pregătită din drojdie, lapte şi puţin zahăr şi se frământă, adăugându-se toate ingredientele. Se obţine un aluat de cozonac şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură. Separat, în alt bol, se pun: brânza de vaci, smântâna, zahărul, coaja de lămâie şi de portocală, un praf de sare, făina, zahărul vanilat şi ouăle. Toate acestea se amestecă cu mixerul, iar la sfârşit se adaugă stafidele.
Foaia de aluat, după ce a crescut, se aşază în tava unsă cu unt. Se formează cu mâna, pe planşetă un sul răsucit de grosimea unui deget şi se taie în două. Cele două bucăţi se întind cu sucitorul, potrivit retete-speciale.com.
Prima foaie se aşază în tava unsă cu unt, se toarnă compoziţia de brânză şi apoi se acoperă cu cealaltă foaie, presându-se uşor să nu iasă brânza. Se bagă în cuptor la o temperatură potrivită, aceeaşi de la început până la sfârşit. După ce s-a copt, se lasă la răcit la temperatura camerei câteva ore şi se pudrează cu zahăr pudră.
BONUS: Prăjitură pufoasă de post
Ingrediente
200 de grame de făină
1 linguriţă de praf de copt
3 linguri de cacao
60 de ml. de ulei
250 de ml de lapte de soia
200 de grame de zahăr
1 praf de sare
1 lingură de oțet sau de zeamă de lămâie
1 lingură extract de vanilie
Pentru cremă
- 300 de ml de lapte de soia cu aromă de vanilie,
- 1 lingură cu vârf de făină
- 1 lingura cu vârf de amidon din porumb,
- 100 de grame de zahăr,
- 100 de grame de margarină sau unt de cocos
- 1 linguriţă extract de vanilie
- zahăr pudră pentru finisarea prăjiturii prăjitură
Cum se prepară
Cuptorul trebuie pornit și setat la 180 de grade Celsius. Pentru cremă, se omogenizează 300 de ml de lapte de soia cu 100 de grame de zahăr, 1 lingură cu vârf de făină și una de amidon din porumb. Se pune crăticioara pe foc și se fierbe până se îngroaşă, amestecând cu telul în formă de pară.
Când compoziția s-a îngroșat, se adaugă extractul de vanilie, se amestecă bine și se pune separat. Crăticioara cu crema fiartă se pune într-un vas cu apă rece, pentru a putea prepara crema pentru prăjitura, pentru care se incorporează cu mixerul margarina pentru prăjituri sau untul de cocoş în compoziția fiartă și răcită.
Într-un alt castron, se bat cu telul laptele rece de soia pentru blat (250 de ml), uleiul, 200 de grame de zahăr și oțetul sau zeama de lămâie, scrie Fanatik. Făina, sarea, praful de copt și cacaoa se omogenizează bine, separat. Apoi, ingredientele uscate se adaugă peste cele lichide și se omogenizează amestecând cu telul, cât să se obţină un aluat cu o consistența tipică de blat de tort. Aluatul pentru prăjitură se toarnă într-o tavă căptușită cu hârtie de copt și se nivelează aluatul în tavă.
Blatul se coace în cuptorul preîncins la 180 de grade nu mai mult de 12-15 minute. Se pune blatul copt pe un grătar pentru prăjituri, pentru a se răci mai rapid. După ce s-a răcit, se desprinde hârtia de copt și blatul se taie în 3 fâșii egale, care se suprapun cu cremă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News