Cum faci cârnați de casă pentru masa de Crăciun. Rețeta tradițională
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 16 dec 2021, 17:08
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Dacă vrei să faci cârnați pentru masa de Crăciun, ți-am pregătit rețeta tradițională. Iată cum se prepară.

Ingrediente

- 1 kg pulpă de porc
- 1 kg poală (burtă de porc)
- 30 g de sare
- 6 g piper
- 1 lingură boia dulce
- 6 g cimbru
- 1 căpăţână de usturoi
- 400 ml vin alb sec
- 4 m de intestine de porc

Vezi și: Cum faci cozonaci pufoși fără frământare. Rețeta rapidă și simplă

Cum faci tobă de porc pentru Crăciun. Patru condimente care-i dau un gust excelent. Nu trebuie să-ți lipsească!

Cum se prepară

Carnea se taie cubuleţe şi se pune într-un vas. Se adaugă vinul, usturoiul pisat, piperul şi sarea. Se amestecă totul bine, apoi vasul se acoperă cu folie şi totul merge la rece până a doua zi. Carnea trebuie să stea în această marinadă timp de 12-24 de ore, potrivit pofta-buna.com. Din când în când, se mai amestecă.

A doua zi, se scurge carnea şi se toacă. Adăugăm acum cimbrul uscat, îl mai sfărâmăm în palme. Eu îmi usuc cimbrul acasă, iar sfărâmat acum, aroma devine şi mai puternică. Se adaugă şi boiaua dulce şi se frământă foarte bine. Frământarea trebuie să dureze cam 20 de minute. Se vede cum compoziţia de carne "se leagă", devine mai omogenă, parcă mai tare.

Pentru fiecare kg de carne, se calculează 1 m de mațe de porc, dar e bine să avem o rezervă, uneori mai sunt putrede sau rupte. Maţele se spală bine cu apă uşor călduţă, apoi se lasă în apă rece cu felii de lămâie, portocală sau cu puţin oţet. Apoi, se pot folosi.

Se pune câte o mână de carne în maşina de tocat fără sită şi cuţit. Se leagă mațul la capăt, apoi se umplu uşor intestinele. Apoi, cu o scobitoare se înţeapă ici-colo. În felul acesta, aerul care mai este în cârnaţi va ieşi afară şi cârnaţii se vor usca mai bine.

Acu, cârnaţii merg acum la răcoare. Se atârnă pe o stinghie de lemn sau plastic, în loc răcoros şi aerisit. Trebuie să stea la rece 24-48 de ore, să se usuce puţin, înainte de afumare. Dacă nu vreţi să-i afumaţi, se lasă mai departe la rece, atârnaţi sau se bagă la congelator.

Vezi și: Cum faci lebăr pentru masa de Crăciun. De ce trebuie să-l pui în apă cu oțet. Secretul gospodinelor

Cum faci cel mai bun caltaboș. Ingredientul secret care îi dă un gust extraordinar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?