Cum face Ponta listele electorale
Toate structurile guvernamentale, în special Ministerul Administraţiei şi Ministerul de Externe, vor fi implicate începând de marţi în colectarea datelor cerute de CC privind listele electorale permanente la data referendumului, prin punerea "cap la cap" a datelor dispersate.
Potrivit premierului Victor Ponta datele vor fi colectate doar în mod "instituţional".
"Am văzut apelul lui Traian Băsescu şi al primarilor de la PDL, în momentul în care ei boicotează verificarea acestor date, ar fi doar o irosire de resurse şi de timp. Se vor pune cap la cap toate datele dispersate privind persoanele decedate, care nu mai au cetăţenia română, care şi-au schimbat domiciliul, cele înscrise în bazele de date de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate şi Casa Naţională de Pensii, într-un efort coordonat de către ministrul Administraţiei", a spus Ponta după şedinţa de marţi a Guvernului, precizând că trebuie primite şi date din străinătate.
Premierul a mai zis că ar trebui stabilit şi dacă primarii au actualizat cu adevărat listele electorale, în condiţiile în care în sectorul 4 al Capitalei, de exemplu, figurează încă pe aceste liste 2.500 de persoane decedate.
"Este o realitate că listele nu au fost actualizate", a spus Ponta, arătând că aceste liste au fost aprobate de Guvernul Ungureanu și că el nu a ştiut că listele nu au fost actualizate cu cinci zile înaintea referendumului, conform legii, şi că primarii pot fi amendaţi în aceste cazuri doar de Autoritatea Electorală Permanentă.
El a precizat că Guvernul nu va trimite Curţii Constituţionale liste electorale, deoarece acestea se află la Biroul Electoral Central.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News