Data actualizării:
Data publicării:

Cum este corect: or sau ori. Dilemă de limba română, elucidată de profesoara Mariana Badea

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
or sau ori
or sau ori

Atunci când scriu, unii români fac greșeala să confunde „ori” cu „or”. Sunt două conjuncții care se folosesc în contexte diferite.

Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, a explicat în cartea sa „Limba română. Gramatica pentru elevi”, când scriem „or” și când scriem „ori”.

„Coonjuncția coordonatoare disjunctivă ORI nu trebuie confundată cu OR, care este conjuncție adversativă neologică (cu sensul DAR/ ÎNSĂ/ DECI/ AȘADAR). Conjuncția adversativă neologică OR este totdeauna separată de virgulă.

Exemple:

Azi, mergem ori în parc, ori la cinema. - ORI este aici coonjuncție coordonatoare disjunctivă

M-a chemat imediat la școală, or, eu eram bolnav. OR este aici conjuncție adversativă neologică”, a explicat profesoara Mariana Badea.

Un pont care vă ajută să folosiți corect conjuncția „ori” este să o înlocuiți cu „dar” sau „fie”.

Noua programă: Gramatica limbii române, schimbată fundamental

Noua programă de limba română pentru ciclul gimnazial, aflată de curând în vigoare, impune o altă abordare a gramaticii limbii române prin introducerea de noi termeni, noțiuni, aspecte ale claselor lexico-gamaticale și ale funcțiilor sintactice! 


Clitice anticipate și clitice reluate; calitatea de centru și calitatea de adjunct a claselor lexico-gramaticale, realizări ale părților de propoziție și posibilități combinatorii ale părților de vorbire, substantivele masive și arhigenul, cele cinci conjugări ale verbului, modul prezumtiv, desființarea diatezelor reflexivă și pasivă,  verbele interent reflexive, relația ternară a numelui predicativ, complementul prepozițional sunt câteva dintre noile terminologii și noțiuni. 

„Limba română. Gramatica pentru elevi”, la Editura Badea&Professional Consulting


Pentru ca elevii să înțeleagă mai ușor aceste noutăți, Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, a publicat cartea ”Gramatica actualizată”. Explică și clarifică noile terminologii și concepte - destul de multe - cu care elevii nu sunt obișnuiți, iar în manuale ori nu există deloc, ori sunt doar menționate. 


În finalul cărții, există „EXTRAS DIN ORDINUL MINISTRULUI EDUCAȚIEI NAȚIONALE NR.3393/28.02.2017 - ANEXA NR.2 - PRIVIND APLICAREA NOILOR PROGRAME PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL GIMNAZIAL”, care se referă strict la gramatica limbii române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel