Data actualizării:
Data publicării:

Cum e viața în stațiunile montane din România: Urșii merg pe străzi ca pe poteci, oamenii stau doar în case. Dragoș Hârjoabă: Singura soluție este vânătoarea

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

O cititoare DCNews ne transmite că în fiecare zi primește mesaje RO-Alert privind prezența urșilor pe străzile unei stațiuni importante din România. Vânătorul Dragoș Hârjoabă trage un semnal de alarmă.

Ziua și ursul în stațiunea Bușteni, unul dintre cele mai vizitate orașe montane din România. După teribilul incident petrecut în Jepii Mici, se pare că autoritățile nu au luat și nu vor să ia niciun fel de măsuri care să ducă la siguranța oamenilor și la evitarea tragediilor ca cea de luna trecută.

Dragoș Hârjoabă, vânător, a explicat în exclusivitate pentru DCNews care sunt soluțiile necesare pentru ca urșii să nu se mai apropie de oameni și "să se comporte ca înainte de 2016 când știau de frică". 

"Este efectul acțiunilor unui stat impotent care este guvernat de ONG-uri și nu de legi clare, aceasta este realitatea. Dacă nu se face ceva cât mai repede, situația va degenera mult mai rău. Vorbim de o generație de urși din ultimii 8 ani care nu mai au frică de om, care s-au obișnuit foarte mult cu prezența omului și au început să îl vadă ca pe o pradă.

Până nu se va reinstaura frica ursului prin vânătoare, în special prin vânătoarea la goană, astfel încât ursul să simtă din nou frica de om, ei vor coborî de fiecare dată spre sate, și vă voi spune și de ce fac ei asta. Vorbim despre un animal care este în vârful lanțului trofic, un animal care nu are dușman natural, care a ajuns la un efectiv atât de mare încât nu mai poate fi suportat de suprafața de pădure sau teren.

Atunci, urșii cei mari îi alungă pe cei mai mici, iar cei mici se duc în zonele antropizate unde găsesc mâncare într-un mod facil, tomberoane, grătare și, în cele din urmă, oameni. Modul în care a fost atacată Diana a fost foarte clar modul unui animal de pradă. Ea a fost văzută ca o pradă la acel moment, iar acest lucru este unul extraordinar de periculos.

Din nefericire, spun asta de 8 ani de zile, că până când nu va fi ucis un copil, acest stat impotent nu va face absolut nimic. Cazul Dianei a fost precedentul care să dea niște cote de recoltă prin lege, nu prin ordin de ministru. Însă, repet, până când nu se va reporni vânătoarea, ca să reinstaurăm ursului frica de om, aceste coborâri și atacuri ale urșilor vor continua. 

Să luam în calcul un lucru foarte important - toate atacurile au fost făcute de urși tineri nu de urși bătrâni. Cei bătrâni încă mai au acea frică față de om, spre deosebire de cei tineri", ne spune vânătorul Dragoș Hârjoabă.

România, mai spune el, ar fi putut să aducă foarte mulți bani la buget prin turismul cinegetic, mai exact prin vânătoare, mai ales că urșii sunt "o bogăție regenerabilă"

Întrebat dacă vânătoarea este singura soluție care să reducă numărul de atacuri din partea urșilor, dar și prezența lor în sate și orașe, Dragoș Hârjoabă a răspuns afirmativ, subliniind din nou faptul că până în 2016, în România, erau foarte puține cazuri de acest gen.

"Eu nu văd altă soluție. Relocarea nu funcționează, chiar este și o statistică făcută de Ministerul Mediului care arată că, dintre toți urșii relocați, 99% dintre ei s-au reîntors în locurile din care au fost luați" a spus acesta. 

"Legat de cazul cititoarei dumneavoastră, cea care primește zilnic alerte, nici acolo nu văd altă soluție. Nu poți să îngrădești o stațiune turistică cu garduri electrice, e de noaptea minții, nu se poate așa ceva. 

Trebuie făcută vânătoare la goană, chiar dacă nu îi împușcăm, dar măcar să îi facem să le fie frică iarăși de oameni. Zona Bușteni este una foarte antropizată, urșii de acolo sunt foarte stresați din cauza ursului teritorial, iar atacurile vor fi inerente. Acolo trebuie rărit numărul, altă variantă nu există", a încheiat vânătorul Dragoș Hârjoabă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel