Data publicării:

Cum crezi că a fost făcută această pictură? Vezi povestea emoționantă din spatele ei

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
pictura
pictura

”Când voința e mare, obstacolele sunt mici” - spunea Niccolo Machiavelli. După această frază își ghidează viața Marian Bașa, un pictor născut cu un handicapt grav, care nu-i permite să-și folosească mâinile.

Un om cu asemenea problemele se gândește de multe ori să renunțe la luptă. Marian nu a făcut-o. În vârstă de 27 de ani, s-a născut în Galați, a terminat Liceul de artă "Dimitrie Cuclin" și a intrat la Facultatea de Artă Plastică, București, pe care a absolvit-o în 2008. De la o vârstă fragedă a observat că poate să țină creionul cu piciorul. Apoi a început să scrie, iar în școala generală un profesor a spus că dacă scrie cu piciorul poate să și deseneze....Și asa a fost!

Pasiunea pentru desen și pictură și-a descoperit-o în clasa a III-a, când, dupa ce învățase să scrie folosindu-și degetele de la picioare, a pictat câteva felicitări de Crăciun (pe care, de altfel, a reușit chiar să le vândă). În prima fază, pasiunea pentru arta plastică s-a oprit aici. La sfârșitul clasei a VIII-a, după examenul de capacitate, Marian Bașa a realizat ca împlinirea în viața i-o putea da doar pictura. După un concurs de admitere, la care s-a prezentat în rând cu ceilalți candidați, tânărul a fost admis la Liceul de Arta, unde a reușit să-și impresioneze profesorii prin talentul sau, dar și printr-o voință ieșită din comun.

În facultate, banii de bursă și pensia de handicap se duceau pe materiale. Reușea cu greu să se întrețină și își dorea să aibă propriile expoziții. Timpul a trecut și voința artistului a dat roade. A avut cinci expoziții personale, iar tablourile sale au o cotă de piaţă bună. Pe cel mai bine plătit a primit 5.300 de euro.

„Intenţionez ca, în viitor, să mă ocup de spectacole cu nisip pe sticlă şi grafitti. Ca să înţelegeţi, pe o masă de sticlă este presărat nisip, iar dedesubt se află o cameră video conectată la un videoproiector. Spectatorii urmăresc pe un perete, timp de 10 - 15 minute, cum desenez, de exemplu, un elefant pe care îl metamorfozez într-un ceainic şi aşa mai departe", a spus artistul plastic.

Este membru al al fundației Licinum, care urmărește valorificarea potențialului tinerilor cu handicap, susținând o viață activă prin integrarea socio-profesională.

Fundația a luat ființă în luna mai a anului 2000, la inițiativa unui grup de tineri cu și fărî handicap.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel