Cum blochează Traian Băsescu noul Guvern. Ce riscuri invocă
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp

Președintele Traian Băsescu a făcut, marți, o declarație de presă, cu privire la noul Guvern. Pe lângă argumentele aduse în scrisoarea trimisă premierului Victor  Ponta, președintele a subliniat două riscuri pentru noul Guvern în cazul în care considerațiile sale nu vor fi luate ca atare. 

"Fără modificarea programului, are două riscuri:  hotărârea să fie atacată de 50 de membri ai Parlamentului și, din câte știu, va fi, și atunci se suspendă numirea miniștrilor până când se pronunță CCR. Al doilea este declanșarea conflictului dintre instituților statului, Președinție și Parlament, având ca obiecțiune faptul că se instalează o nouă structura politică pe un program care a fost votat într-o cu totul altă componență politică a guvernului".

 Președintele a declarat că "a auzit" de cei 50 de parlamentari care ar urma să atace noul Guvern. "Trebuie respectat spiritul Constituției și România are nevoie de un guvern care să fie instalat repede și legitim. Sigur, este greu să mai obți legitimitatea votului pentru USL, mai ales că din noua structură politică fac parte UNPR, UDMR și reprezentanții minorităților care au susținut și guvernele Emil Boc și Ungureanu. Legitimitatea pe care o avea USL-ul, dar măcar o legitimitate parlamentară să avem, că asta ne cere Constituția. Am avut discuții cu premierul în acest sens", a spus Traian Băsescu.

Președintele a continuat: "Soluția asumării răspunderii pe program este o soluție care necesită formalități sau trasee parlamentare. (…) Eu l-am asigurat pe premierul Victor Ponta că până la ora șase dimineața se rezolvă cele două probleme, adică asumarea răspunderii pe noul program și desemnarea prin vot a noilor miniștri". Întrebat dacă se referă la asumarea răspunderii a Guvernului actual pe noul Guvern, președintele a spus că se referă la asumarea răspunderii premierului.

Traian Băsescu a mai spus că nu vrea să creeze un precedent și că "diferența între ce se întâmplă acum și guvernele Boc și Tăriceanu e mare pentru că atunci nu a venit un alt partid la guvernare, ci a plecat un partid și premierul și-a menținut programul".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel