Cum au sărbătorit românii din Londra ziua de 1 decembrie
Românii din Londra nu au uitat de ţara unde s-au născut.
La 1 decembrie, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a organizat o sărbătoare românească, la care au fost invitați membri ai comunității românești, reprezentanți ai mediului asociativ, de afaceri, cultural, academic, religios.
Cu această ocazie, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a transmis tuturor celor prezenți urări de sănătate, prosperitate și spor în îndeplinirea proiectelor personale și profesionale, potrvit postării Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Totodată, oficialul român a reamintit acțiunile și obiectivele Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și liniile prin care acesta susține mediul asociativ românesc, în păstrarea și promovarea identității naționale. Seria de evenimente aniversare, desfășurate la Londra, a continuat cu iluminarea în culorile drapelului nostru a prestigioasei Marble Arch din centrul orașului. Cu peste un milion de români în Regatul Unit, limba română a devenit a treia cea mai vorbită limbă din Anglia și Țara Galilor (după limba engleză și limba poloneză), numărând o comunitate apreciată și bine integrată. La mulți ani, tuturor românilor de pretutindeni!
Peste 1 milion de români în Anglia
Până acum, peste un milion de români au depus cereri de rezidenţă, iar numărătoarea este în curs, spun autorităţile din Marea Britanie. Cifra este mult peste aşteptări, astfel că în Anglia, suntem, după englezi, cei mai numeroşi. Autorităţile de la Londra nu i-au socotit, însă, şi pe cei cu dublă cetăţenie, care nu au fost nevoiţi să se înscrie în sistem. Pe de altă parte, de când cu Brexitul, toţi românii care vor să muncească în Regatul Unit au nevoie de viză.
Dintre românii din Regat, între 25 şi 30 de mii lucrează în domeniul sănătăţii. 9.000 sunt medici. Ai noştri s-au orientat şi către joburi din IT, construcţii sau transporturi. Toate aceste domenii, dar şi multe altele, traversează o criză de personal. Şi muncitorii sezonieri trebuie să se prezinte cu viză de muncă şi contract. Dacă sunt găsiţi fără aceste documente riscă expulzarea. Condiţiile s-au schimbat şi pentru studenţi. Statul britanic nu le va mai oferi acelaşi sprijin, iar taxele s-au dublat. Iar dacă mergeţi ca turist, trebuie să faceţi dovada că aveţi unde să staţi, să aveţi bani de cheltuială dar şi bilet de întoarcere.
Alegeri parțiale în Marea Britanie
Opoziţia laburistă din Marea Britanie a păstrat un loc parlamentar, vineri, în nord-vestul Angliei, câştigând confortabil votul în primul test electoral pentru Rishi Sunak ca prim-ministru, notează Reuters. Candidata laburistă Samantha Dixon a câştigat circumscripţia electorală a oraşului Chester, asigurându-şi 61% din voturi faţă de 22% pentru candidatul conservatorilor lui Sunak.
Amploarea înfrângerii reflectă prima evaluare electorală asupra conservatorilor după câteva luni haotice în care Boris Johnson şi Liz Truss au fost amândoi înlăturaţi din funcţia de prim-ministru, cea din urmă după ce pieţele au fost speriate de planurile ei fiscale. Partidele la guvernare rareori se descurcă bine în aşa-numitele "alegeri parţiale", care au loc în afara programului alegerilor naţionale când un legiuitor îşi părăseşte funcţia. Următoarele alegeri naţionale sunt aşteptate în 2024.
Laburiştii ocupă locul din Chester din 2015, când era cel mai marginal din ţară. El a fost deţinut de conservatori între 2010-2015. Înfrângerile în alegerile parţiale mai înainte în acest an în două locuri deţinute anterior de conservatori au condus la demisia preşedintelui partidului şi au contribuit la presiunea asupra lui Johnson. Alegerile parţiale au fost declanşate după ce parlamentarul laburist Christian Matheson a demisionat. O comisie independentă a declarat că el a încălcat politica de conduită sexuală a parlamentului făcând avansuri "nedorite" unei tinere colaboratoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News