Cum au închis mascaţii un spital din Iași. DNA spune că donațiile sunt șpagă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
institututul de boli cardiovasculare din Iasi
institututul de boli cardiovasculare din Iasi

Acţiunea DNA de verificare a Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi a paralizat activitatea spitalului şi a lăsat pacienţii să aştepte la poartă. Procurorii, ajutaţi de mascaţi, au descins la Institut pentru a verifica donaţiile primite de medici şi accesarea fondurilor europene. Donaţiile primite de spital au fost considerate şpagă de procurorii DNA. Surse din interioul spitalului au precizat pentru DeCe News că timp de două zile au fost nevoiţi practic să închidă Institutul. Jandarmii au intrat chiar şi în sălile de operaţii, iar pe locurile unde ar fi trebuit să aştepte pacienţii, stăteau mascaţii. Procurorii au ridicat şi o serie de calculatoare, esenţiale pentru activitatea Institutului.

Dacă ancheta DNA va depista nereguli, Institutul va pierde finanţarea europeană, dar şi donaţiile primite de la oameni. Spitalul va fi subfinanţat, pentru că fondurile de la Ministerul Sănătăţii şi CNAS nu vor fi suficiente. În aceste condiţii, vor mai putea fi trataţi doar pacienţii cu urgenţe majore, chiar dacă Institutul este proiectat să deservească opt judeţe din nord-estul ţării, unde trăiesc cinci milioane de oameni.

Acţiunea DNA a vizat sponsorizările şi donaţiile primite de spital. Aceleaşi surse din Institut susţin că procurorii au asociat aceste sume cu mita. Procurorii au verificat şi două programe finanţate din fonduri europene, la care ar fi existat nereguli. DNA a confiscat calculatoarele de la TESA, cu ajutorul cărora se calculau salariile, dar şi o serie de documente găsite în locuinţele persoanelor percheziţionate.

"Aproximativ 30 de jandarmi au restricţionat accesul pacienţilor şi au perturbat grav activitatea medicală a spitalului. Erau cazuri când pe scaun stăteau jandarmii, iar pacienţii stăteau în picioare. Percheziţiile au vizat spaţiile medicale - inclusiv sălile de operaţii, vestiarele personalului medical, birourile managerului şi ale directorilor, ale personalului TESA (tehnico-economic-salarizare), precum şi ale persoanelor care coordonează cele două proiecte cu finanţare europeană derulate de către spital", au declarat pentru DeCe News surse din interiorul Institutului. Toată acţiunea s-a desfăşurat în 5-6 aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel