Un român revoluționează viitorul ambalajelor. Vezi despre ce este vorba
Produsele create de clujeanul Dan Vodnar vor revoluționa viitorul ambalajelor. Nu conțin compuși chimici, ucid bacteriile și microbii de pe suprafața alimentelor, a fructelor și legumelor și se dezintegrează în natură de câteva ori mai repede față de cele obișnuite. Ele există din punct de vedere fizic, dar din păcate birocrația le împiedică să apară pe piață.
Dan Vodnar este licențiat în Controlul și expertiza produselor alimentare în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Proiectul realizat de tânărul în vârstă de 31 de ani are ca scop ambalarea în condiții superioare a produsele gata pentru consum, așa numitele “Ready to eat”.
“Ambalajul pe care l-am realizat inhibă dezvoltarea oricărui tip de microbi la suprafața alimentului. Practic, nu lasă să se dezvolte nici o bacterie. Este un polimer făcut din chitină, care este un biopolimer care are o activitate microbiană. Se face din crusta melcilor și este achiziționat sub formă de pudră. Acest ambalaj incorporează în interior biomolecule active din ceai verde, ceai negru, busuioc, un mixt de biomelecule. Cantitatea este optimizată, astfel încât să nu schimbe percepția gustativă a alimentului”, a detaliat Vodnar, conform ZiardeCluj.
Produsul arată ca un celofan obișnuit și ar putea fi utilizat la carne, brânză și tot ce înseamnă semipreparate.
Eticheta degradabilă
Lângă ambalajul antimicrobian, pe raftul cercetătorului clujean se află și o etichetă: "E o etichetă degradabilă, care acționează asupra microorganismelor de pe suprafața fructelor și a legumelor pe care le consumăm cu coaja. Toate au o încărcătura microbiană. În momentul în care spălăm fructul nu o înlăturăm cu totul. Cu ajutorul acestei etichete, atunci când speli fructul sub apă, eticheta se topește și elibereaza compușii și depopulează foarte mult cantitatea de microorganism de pe coajă”, explică specialistul.
Ambalajul revoluționar al clujeanului ar putea avea efect chiar și în rândul celor care se tem de efectele cancerigene ale produselor actuale. Din păcate, până la momentul în care produsele vor fi folosite... mai este de așteptat pentru că birocrația pune și de această dată bețe în roate: "Patru ani durează munca de brevetare. Nu înțeleg de ce".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News