Data actualizării:
Data publicării:

Cum arată tramvaiul turcesc pe care Primăria Capitalei ar putea să-l cumpere - video

Autor: Dana Lascu, Crișan Andreescu | Categorie: Economie
WhatsApp
Modelul din imagine ar putea fi văzut pe traseele din București
Modelul din imagine ar putea fi văzut pe traseele din București

Primăria Capitalei este pe cale să achiziționeze 100 de tramvaie care să  înlocuiască o parte din parcul deținut în prezent. Două firme s-au calificat pentru licitație care va avea loc în luna august: Astra Vagoane Arad și firma Durmazlar Makine San Ve Tic AS din Bursa, Turcia. Valoarea contractului este de  845,68 milioane lei (180 de milioane de euro). 

Compania turcească Durmazlar a fost înființată în 1956 în Bursa, al patrulea cel mai oraș al Turciei. Primul produs a plecat la export în 1975, iar compania este specializată în mod principal pe producerea de piese pentru industria de mașini, asta incluzând aproape orice de la tramvaie, autobuze, trenuri, ba chiar și nave spațiale, dar și un tip de roboți industriali. 

Revenind la activitatea în industria de vehicule de transport în comun, compania Durmazlar Makine San Ve Tic AȘ din Turcia a început cercetarea pentru realizarea tramvaie în 2009, iar în 2015 ieșea primul pe ușa fabricii. De atunci, adică în aproape 4 ani, au produs 105 tramvaie pentru 5 orașe.

Turcii de la Durmazlar speră să câștige licitația pentru cele 100 de tramvaie dorite de Primăria Bucureștiului, contractul urmând să fie al doilea cel mai mare din istoria companiei, după unul care urmează să fie semnat zilele acestea cu un oraș din Polonia. Până acum, grupul turcesc a mai livrat  tramvaie în orașe din Turcia (Istanbul și Bursa), câștigând și un contract pentru livrarea a 24 de bucăți pentru orașul polonez Olsztyn.

Într-o vizită de documentare la Bursa

Prima vizită de documentare a unui grup de jurnaliști din România a fost la fabrica unde, pe 150.000 metri pătrați se execută piese (pentru tramvaie, trenuri și metrouri) și carcase pentru tramvaie. 

Așa cum vă spuneam, compania a început de acum aproape 10 ani cercetarea pentru realizarea de tramvaie. Nu doar că au inventat un model al lor, propriu, care poate fi adaptat la orice cerință a clientului (lungime, înalțime, amplasare scaune, etc.), ci au dezvoltat tehnologii speciale pentru realizarea lui.

Spre exemplu, pentru tramvaiele la care se lucra când am ajuns noi la fabrică - destinate liniei turistice din Istanbul - este folosită o tehnologie nouă de sudură, parte efectuată de oameni și parte de roboți, la care se adaugă un control de calitate special. „Toate acestea se fac conform standardelor europene de calitate în transporturi pe șine, iar întreaga producție este este conformă”, a explicat, vineri, Abdullah Bocan, general manager la Durmazlar Railway Szstems.

Tehnologie avansată pentru sudură

Cei 250 de muncitori ai acestei fabrici, dintre care 30 sunt personal TESA, lucrează în două schimburi, la capacitatea maximă, programul fiind de 8 ore, plus o oră pentru masă. Este vorba de o muncă specializată, pentru că sudorii nu sunt puși direct la muncă din ziua în care sunt angajați, ci instruiți trimp de 3-6 luni, ca să ajungă la standardele cerute.

Tramvaiele încep să capete contur

Nu e de mirare că un angajat de aici are salariul cuprins între 1.500 și 2.000 de euro. Ceea ce este mult pentru Turcia care are salariul minim pe economie echivalent cu 300 de euro. Muncitorii de aici câștigă foarte bine pentru că 80 la sută din producție este destinată exportului către Franța, Germania, Polonia, Italia și Cehia. Durmazlar furnizează componente pentru companii renumite, precum Alstom, Siemens, Bombardier și Hyundai.

 

Boardul companiei


Mare parte a materiei prime - adică fierul folosit la producerea componentelor și caroseriilor - vine din România, dar și din Franța și Germania, a mai declarat reprezentantul firmei. 

Capacitatea de producție a companiei este, în acest moment, de 8 tramvaie lunar, dar se lucrează extinderea fabricii, astfel încât, din toamnă, capacitatea de producție urmează să fie de două ori mai mare, un factor determinant pentru acoperirea contractului cu Primăria Capitalei - dacă va fi câștigat - dar și a celorlalte contracte care sunt în derulare.

„Bine ați venit la Durmazlar”, mesajul de bun-venit pe un tramvai care va circula pe linia turistică din Istanbul.

„Cea mai mare bogăție a noastră sunt oamenii cu care lucrăm”, ne-a declarat Huseyn Durmaz, unul dintre cei trei copii ai fondatorului companiei Durmazlar din Bursa.

„Sperăm să câștigăm licitația de la București. Nu avem de ce să ne fie rușine și nici nu intrăm în nicio afacere murdară. Avem o disciplină bazată pe experiența noastră de ani de zile, respectând termenele de predare și în condiții de calitate și la prețuri bune pentru clienții noștri. Pentru orice destinație ar fi produsele noastre, calitatea este la fel”, a explicat el. 

Și nu se referea doar la tramvaie. Durmazlar este una dintre primele 7 cele mai mari companii producătoare de mașini-utilaje din lume, vânzând în 120 de țări. Una dintre piesele de „rezistență”, ca să spunem așa, este un laser de mare finețe, pe care îl produc în mai multe dimensiuni, și care este special creat pentru a tăia tablă. 

Interiorul tramvaiului pe care turcii îl doresc să circule în București

În cea de-a doua platformă industrială vizitată de jurnaliști se face cercetarea și asamblarea efectivă a tramvaielor, vopsirea și testarea lor. Un tramvai produs de Durmazlar costă, în medie, circa 1,7 milioane euro. Dar costul său variază de la proiect la proiect, de la țară la țară, în funcție de cerințele contractorului. Ceea ce este interesant este că în acest preț intră garanția pe 30 de ani a tramvaiului, dar și mentenanța sa!

La departamentul de cercetare-dezvoltare de la Durmazlar lucrează 120 de ingineri, mai mult de 10% având doctorate luate în domeniul în care își desfășoară activitatea. Odată cu extinderea fabricii, până la finalul acestui an, numărul de cercetători va ajunge la 200.

Toate softurile pe baza cărora funcționează tramvaiele sunt realizate de inginerii companiei, aceștia putând să se conecteze online în toată lumea la fiecare mijloc de transport în parte, pentru realizarea mentenanței la produsele livrate, ne-a mai declarat Murat Corapcigil, director de dezvoltare la divizia Duray Ulaşim Sistemleri.

Dr. Fatma Durmaz Yilbirlik, vicepreședintele grupului (stânga imaginii), la conferința de presă

Pentru România, tramvaiele model Panorama vor avea patru module, cântărind între 40 și 45 de tone, dar cu un consum mai mic de energie, cu motoare de 45 kw, garanția fiind de 30 de ani - așa cum spuneam-, ceea ce este conform standardelor internaționale. Tramvaiele vor avea camere video care vor acoperi în interior 98% din spațiu - inclusiv în cabina vatmanului -, dar și la exterior vor fi montate pe oglinzi și în spatele vehiculului.

Fiecare tramvai va avea un singur nivel (nu cu trepte la interior cum sunt acum unele tramvaie din București). Podeaua este la o înălțime de 35 de cm de pământ, și dispune de trape pentru persoanele cu dizabilități care pot fi acționate de vatman. De asemenea, pe fiecare tramvai sunt montați 25 de kilometri de cabluri și 3.200 de senzori, care permit inginerilor de Durmazlar să anticipeze ce probleme pot să apară, ce piese sunt pe cale să se uzeze, astfel încât echipele de mentenanță pot să acționeze înainte ca vehiculul să se strice, efectiv, pe linie. De altfel, tramvaiul poate fi și oprit sau pornit online de către inginerii de mentenanță, dacă situația o cere. 

Cum va arăta tramvaiul de la București

Apoi, și interiorul tramvaiului va fi adaptat cerințelor bucureștenilor. Abdullah Bocan, membru în boardul companiei și general manager al Railway Systems, a explicat că Durmazlar a făcut studii referitoare la culturile și obiceiurile din toate țările unde exportă. Spre exemplu, în studiul realizat la București, care a durat doi ani, s-a constatat că românii au mari probleme cu confortul din cauză că tramvaiele sunt foarte vechi, iar urcatul și coborâtul este foarte greoi pentru o persoană cu dizabilități sau pentru una cu probleme la genunchi. 

De aceea, tramvaiul pentru București este proiectat să aibă o lungime de 36,1 metri, o lățime de 2,40 metri, 80 de locuri de stat jos, două locuri prevăzute cu centură de siguranță pentru persoanele cu dizabilități care sunt în scaune cu rotile, și o capacitate de 332 de pasajeri în picioare. De asemenea, va avea 5 uși duble, iar în caz de necesitate, evacuarea tramvaiului se poate face în 20 de secunde. 

„Pentru români, noi am propus o calitate superioară tramvaielor, iar pentru noi, scopul este acela ca viitorii clienți să spună că vor să meargă cu tramvaie de la Durmazlar”, a punctat Abdullah Bocan. Nu în ultimul rând, tramvaiul poate fi livrat în orice fel de culoare va alege contractorul, vopseaua specială fiind proiectată să reziste la orice fel de intemperii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel