Cum arată salata special creată pentru astronauții care vor ajunge pe Marte
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Iată cum arată meniul celor care vor ajunge pe Marte!

Agențiile spațiale de pe întreg globul se preocupă în această perioadă de planificarea viitoarelor misiuni, însă un aspect important ține de dieta astronauților care vor pune piciorul pe Marte. În acest sens, cercetătorii au creat salata perfectă pentru călătoriile spațiale, o specialitate absolut delicioasă, pretabilă și pentru vegetarieni.

Potrivit informațiilor de pe Astronomy, cercetătorii au făcut selecția atentă a unor ingrediente proaspete care nu doar îndeplinesc cerințele nutriționale ale astronauților, ci pot fi și cultivate în spațiu.

Se pare că astronauții ard mai multe calorii decât oamenii de pe Pământ și au nevoie de micronutrienți suplimentari, precum calciul, pentru a contracara efectele microgravitației în timpul misiunilor prelungite.

Ce mănâncă astronauții

Deși cercetătorii au explorat diverse modalități de cultivare a hranei în spațiu și au studiat nevoile nutriționale ale astronauților, nu au dezvoltat încă mâncăruri proaspete adaptate explicit acestor cerințe. În acest sens, o echipă condusă de Volker Hessel și-a propus să dezvolte alimente spațiale care să răspundă cerințelor unice ale călătoriilor spațiale, având în vedere și aspectul gustos al acestora, se arată în publicația amintită.

Cercetătorii au utilizat o metodă numită programare liniară pentru a analiza diverse combinații de ingrediente proaspete. Ei au căutat să identifice combinații care să îndeplinească nevoile nutriționale zilnice ale astronauților de sex masculin, reducând simultan cantitatea necesară de apă pentru producerea alimentelor. În alegerea ingredientelor, s-au orientat către cele care necesitau un minim de îngrășăminte, timp și spațiu pentru a fi cultivate.

Dintre toate scenariile analizate, cercetătorii au ajuns la concluzia că o dietă vegetariană compusă din soia, semințe de mac, orz, varză, arahide, cartofi dulci și/sau semințe de floarea-soarelui ar fi cea mai echilibrată și eficientă combinație de nutrienți pentru condițiile din spațiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel