Data publicării:

Cum arată respectul față de pacienți. Prof. univ. Șerban Bubenek: Cel mai bun exemplu de bună practică din sistemul de sănătate românesc / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp

Profesorul universitar Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), a fost invitat la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a explicat de ce foarte mulți pacienți evitau Spitalul Pantelimon chiar și înainte de cazul morților suspecte de la acest spital. 

Profesorul Șerban Bubenek a vorbit despre reputația problematică a Spitalului Pantelimon, subliniind că această situație se datorează unei culturi organizaționale deficitare, marcată de conflicte între diverse categorii de personal și de lipsa unei discipline medicale adecvate. Potrivit acestuia, problemele interne și nemulțumirile pacienților indică o nepotrivire între modul în care funcționează spitalul și cerințele moderne ale sistemului de sănătate. 

„Înțeleg că în aceste zile sunt pacienți care nu vor să se mai interneze. Oricum românul se duce la spital pe ultima sută de metri, dar trebuie să fim corecți și să spunem că Spitalul Pantelimon nu avea nici înainte o reputație prea bună. Erau foarte mulți pacienți care voiau să ocolească acest spital. Puteți să ne spuneți de ce?”, a întrebat Oana Stănciulescu. 

„Ce pot eu să vă spun este că, cu siguranță, există o cultură organizațională deficitară. Faptul că în presă au tot ieșit o sumedenie de scandaluri, devoalarea unor conflicte, mai mult sau mai puțin latente, între diversele categorii de personal din spital, între unii șefi de secție și colectivele pe care se presupunea că aceștia le conduc, neînțelegeri între direcția spitalului și diverse categorii de personal soldate cu nemulțumiri ale pacienților, că ăsta este lucrul extrem de important, dovedește faptul că nu există o disciplină medicală corectă adaptată unor cerințe ale sistemul de sănătate din secolul XXI.

E clar că dacă tu, ca pacient, vii la un spital unde de la poartă ești întâmpinat cu indiferență sau mai rău, unde vezi că niște oameni își dispută primordialitatea acordării ajutorului medical, unde ți se toarnă la ureche, de către nu știu ce cadru paramedical, ce conduită va trebui să ai atunci când vine doctorul la tine, e clar că acolo ceva este în neregulă.", a spus profesorul  Șerban Bubenek.

 

3. Sursa foto... (pat-spital_11938100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio

 

„Am publicat un decalog foarte clar al angajaților Institutului C.C. Iliescu"

Profesorul Șerban Bubenek a menționat că, în cei 15 ani în care a condus Institutul C.C. Iliescu, a implementat un decalog clar pentru angajați, axat pe respectul și grija față de pacienți. Potrivit profesorului, decalogul include reguli precum tratarea pacienților și a rudelor acestora cu respect și empatie, atenția continuă la nevoile lor, comunicarea clară și corectă, și interzicerea cererii sau acceptării de beneficii necuvenite. 

„În spitalul pe care l-am condus 15 ani, am publicat un decalog foarte clar al angajaților Institutului C.C. Iliescu în care spunem foarte clar:

1. Poartă-te cu pacientul așa cum ai dori să fii tu tratat

2. Tratează rudele pacienților că și cum ar fi rudele tale

3. Fii atent în permanență, vorbește și explică pacientului și așa mai departe, până la a nu cere, a nu condiționa, a nu primi ceea ce nu ți se cuvine, a consemna tot ce faceți în documentația medicală, în mod corect, și terminând cu faptul să amintești în fiecare zi subordonaților tăi toate aceste porunci în așa fel încât să existe o atmosferă bună pentru pacientul care vine.

Ba mai mult, acest decalog este afișat peste tot în Institut, inclusiv în fiecare salon al Institutului, astfel încât pacientul se uită când ajunge în spital, nu poate să nu vadă acest decalog și să știe că noi așa vrem să ne purtăm și că doamne ferește ca cineva să iasă din acest tipar, pentru că atunci pacientul se simte foarte sigur să spună adevărul și să tragă de mână pe asistentă șefă, pe șeful de secție, verbal sau scris către direcția spitalului eventual, că lucrurile nu sunt așa cum cultura instituțională o dorește.", a spus profesorul  Șerban Bubenek.

 

 

„Cei din subordine nu vor respecta niciodată niște reguli pe care șefii nu le respectă"

Profesorul Șerban Bubenek a subliniat că pentru a evita problemele în relația cu pacienții, este esențial ca liderii din sistemul de sănătate să respecte regulile pe care le promovează. Potrivit acestuia, dacă șefii nu dau un exemplu bun, subordonații nu vor respecta regulile.

„Deci lucrurile astea pot fi evitate, dar pentru asta trebuie ca cei care promovează un astfel de decalog să se comporte ei înșiși în acest fel pentru că altfel cei din subordine nu vor respecta niciodată niște reguli pe care șefii nu le respectă.

Deci, cu siguranță, în sistemul de sănătate din România mai sunt multe, multe lucruri de îmbunătățit la nivelul relației cu pacientul, a percepției pacientului și a oferirii pacientului a tuturor posibilităților de a-și face auzită vocea în raport cu îngrijirea medicală și cu serviciile medicale primite.”, a spus profesorul  Șerban Bubenek la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV. 

 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel