Cum arată o zi din viața lui "Homo Smartphonicus" din România
Un studiu realizat în rândul utilizatorilor de internet mobil din patru țări din Europa Centrală și de Est, botezați de Google "Homo Smartphonicus", relevă faptul că aproape 60% dintre utilizatorii de internet din România accesează informații în mediul online direct de pe telefoanele inteligente pe care le dețin, acest dispozitiv devenind "o parte a lui, un asistent de care nu se desparte, o poartă către ştiri, social media, distracţie şi orice formă de comunicare".
Rezultatele studiului "Internetul mobil în viaţa de zi cu zi", realizat de Google, în rândul utilizatorilor de internet mobil din România, Ungaria, Cehia şi Slovacia, oferă o imagine de ansamblu a modului în care un smartphone şi internetul mobil schimbă obiceiurile celor care le utilizează.
Folosind concluziile acestui studiu, Google a recreat o zi din viaţa lui "Homo Smartphonicus" din România: utilizatorul unui dispozitiv mobil - smartphone, în general - conectat la internet, relatează descopera.ro.
Primul smartphone Telekom. Cum arată primul smartphone sub brand propriu din România
Dimineața - Accesarea internetului de pe smartphone este un obicei intrat în rutina matinală a lui "Homo Smartphonicus", aproape 60% dintre utilizatorii de internet mobil fac acest lucru dimineaţa, până să plece de acasă. Mai mult, o treime îşi verifică smartphone-ul imediat după ce se trezesc. În plus, telefonul inteligent a devenit asistentul fără de care nu ies din casă. Smartphone-ul, portofelul şi cheile sunt, în această ordine, cele mai importante trei lucruri pe care "Homo Smartphonicus" din România verifică să nu le fi uitat acasă.
Dependența de smartphone nu este atât de pregnantă în Ungaria, Cehia și Slovacia, țări în care portofelul, nu smartphone-ul, este pe locul întâi între lucrurile fără de care o persoană nu pleacă de acasă.
Pe parcursul zilei, "Homo Smartphonicus" continuă la fel, dependent de conexiunea de internet mobil şi instrumentele pe care i le oferă smartphone-ul. 43% spun că utilizează smartphone-ul (în alt scop decât a telefona) oricând în timpul zilei, în timp ce aproape jumătate (47%) spun că verifică smartphone-ul de câteva ori pe zi. Ponderea celor care utilizează smartphone-ul doar în timpul liber este foarte mică: doar 5%.
WhatsApp a ajuns la 800 de milioane de utilizatori activi
De asemenea, mai mult de jumătate dintre românii deținători de telefoane inteligente (54%) afirmă că îl ţin în buzunar sau în geantă sau la îndemână (42%) - pe birou sau pe masa pe care mănâncă. 51% dintre respondenţi verifică orice notificare a telefonului sau, dacă nu pe toate, cel puţin pe cele mai importante (44%). În topul celor mai importante aplicaţii/ funcţii cu alerte sonore de pe telefonul lui "Homo Smartphonicus" din România sunt: SMS-ul (84%), aplicaţia de Facebook (64%), e-mail-ul (59%), aplicaţiile de comunicare, precum Skype şi WhatsApp (52%), şi jocurile (22%).
La capitolul social media, distracţia principală a lui "Homo Smartphonicus" din România este Facebook-ul, în timp ce în cazul celor din Ungaria, Cehia şi Slovacia, Facebook este de doar pe locul al treilea, după SMS şi e-mail.
Chiar și după amiaza, când "Homo Smartphonicus" iese cu prietenii la bar sau la restaurant, 36% dintre ei își verifică smartphone-ul de fiecare dată când primesc o notificare. Mai puţin de o treime (31%) îşi verifică smartphone-ul o dată sau de două ori (când ajung şi când pleacă), în timp ce aproape un sfert (23%) nu se ating de smartphone când ies cu prietenii. În celelelate ţări, obiceiurile "Homo Smartphonicus" diferă. Colegii lui din Ungaria, Cehia şi Slovacia procedează diferit când ies cu prietenii: cea mai mare parte a celor din Ungaria nu-şi verifică smartphone-ul deloc, în timp ce în Cehia şi Slovacia obiceiul cel mai întâlnit este să verifici smartphone-ul când ajungi şi când pleci.
Înainte de culcare - Trei sferturi dintre reprezentanţii români ai lui "Homo Smartphonicus" spun că locul smartphone-ului este chiar lângă pat, în primul rând pentru că acesta joacă rolul de ceas deşteptător (81%). Însă aproape jumătate (44%) intră pe internet de pe smartphone sau tabletă înainte de a adormi - pentru a-şi citi mailurile, să se joace, să verifice statusurile de pe social media etc.
Dacă nu pot adormi, "Homo Smartphonicus" din România îşi tratează insomnia tot cu smartphone-ul. Majoritatea (51%) spun că atunci când nu pot dormi îl folosesc pe post de medicament împotriva insomniei, peste televizor (47%), stat în pat (29%) şi citit (20%). Nu la fel "se tratează" restul reprezentanţilor genului "Homo Smartphonicus" din celelalte ţări. În Ungaria, "medicamentul" preferat pentru insomnie este televizorul, iar cehii şi slovacii stau întinşi în pat, aşteptând să adoarmă.
Studiul Google "Internetul mobil în viaţa de zi cu zi" a fost realizat de IQS Online, în luna mai 2015, pe 800 de utilizatori de internet mobil, cu vârste peste 15 ani, din România, Ungaria, Cehia şi Slovacia. 95% dintre aceştia utilizează smartphone-ul, iar 54% tableta. Majoritatea (79%) utilizatorilor de internet mobil se conectează atât prin Wi-Fi, cât şi prin servicii de internet mobil de la furnizorul de servicii de telecomunicaţii la care sunt clienţi.
Potrivit studiului "Consumer Barometer", 46% dintre români au smartphone, iar 23% au tabletă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News