Cum alegem cele mai bune echipamente electrice pentru o locuință sigură
Unul dintre cele mai comune lucruri pe care le auzim în ultimii ani de la multe persoane este trecerea la conceptul de casă inteligentă, cunoscut și că “smart home”.
Cei ce aud pentru prima data de așa ceva s-ar gândi la fel de fel de scenariu SF însă adevărul este ceva mai diferit de atât și nu chiar atât de fantastic. În schimb, cunoscătorii au o idee mult mai bună despre ce înseamnă asta și ce implică.
La baza acestui concept stau în primul rand echipamente electrice performante, fără de care aparatele electrice și electrocasnice moderne nu ar putea funcționă la fel de eficient și nu ar mai putea fi considerate integral “smart”. Astfel, totul începe cu instalația electrică a casei, care o dată cu trecerea anilor și pe măsură ce din ce în ce mai mulți au făcut trecerea la sisteme fotovoltaice personale dar și la sisteme de încălzire electrice, a devenit mult mai importantă că înainte.
Desigur, o dată cu aceste schimbări, și costurile totale ale unei astfel de instalații, de calitate, au crescut substanțial. Dar, având în vedere cât de mult poate ajunge să coste spre exemplu un frigider inteligent, putem spune că prețul total al instalației este chiar nesemnificativ.
În timp ce unele elemente precum tabloul de control, prize sau întrerupătoare mai pot fi înlocuite și modificate daca se dorește reînnoirea lor sau se defectează, alte elemente precum conductorii sau legăturile dintre aceștia se vor afla în perete și astfel, modificările la nivelul lor ar necesită un deranjament destul de mare. Trebuie astfel realizate bine încă de la început și înainte de a finaliza pereții interiori. Totodată, este bine să știm încă de la început ce consumatori avem deja sau ne dorim să instalăm pentru a avea o idee despre puterea totală pe care o vor consuma, ce tipuri de sisteme de protecție și comandă să alegem dar și ce tipuri de întrerupătoare sau alimentari ar fi cele mai bune.
De la o cameră a locuinței la alta, consumatorii diferă iar cei mai mari se afla de regula în bucătarii și posibil și în living, un bun exemplu fiind aparatele de aer condiționat care, deși nu mai consuma la fel de mult ca în trecut se află totuși deasupra multor electronice și electrocasnice. Așa că în aceste cazuri avem nevoie de prize de o calitate mai bune. Mulți specialiști spun că mai bune sunt cele din ceramica în timp ce alții spun că și cele din plastic sunt la fel de bune. O mare grijă o constituie posibilitatea că la temperaturi mari plasticul să se topească sau să ia foc în timp ce ceramica nu ar fi afectată. Răspunsul se află însă undeva la mijloc.
Cel mai simplu este în cazul instalației electrice pentru iluminat. Și în trecut, când foloseam doar becuri cu incandescență dar și în prezent, când am făcut mai toți trecerea la becuri LED sau economice, conductorii pentru iluminare sunt mereu mai neglijați, și oarecum, pe buna dreptate. Deoarece nu avem de-a face cu consumatori mari și nici cu posibilități atât de mari a apariției defectelor, nivelul de siguranță este unul mai ridicat.
În alegerea celor mai bune produse pentru instalație, avem la dispoziție numeroși producători, fiecare dintre acestea oferind atât produse de baza și la preturi mici cât și modele de ultimă generație, cu diverse sisteme de siguranță și control care au desigur preturi ceva mai mari. Recomandarea multor electricieni și cunoscători este pentru prize Gewiss, care au o calitate foarte bună. Acestea au, după cum ne-am așteptă, o rezistență mai mare la supracurenți sau supratensiuni și alte intemperii ce pot apărea în cadrul rețelei electrice și de asemenea, ajuta la protecția mai eficientă a consumatorilor.
Fie că vorbim despre o priză clasică sau una inteligentă, instalarea să se poate face de către oricine care are un minim de cunoștinte în acest sens. Sistemele de demontare și instalare sunt întotdeauna realizate cât mai simplu dar în același timp, pentru a fi cât mai rezistente. Iar acolo unde în locuință avem copii mici, este cel mai bine să optăm pentru prize care să aibă sisteme de protecție în acest sens.
În ceea ce privește întrerupătoarele, acestea sunt de regula plasate ceva mai sus și astfel departe de cei mici. Iar comparativ cu o priză, nu reprezintă mai deloc un pericol decât dacă sunt îndepărtate părțile exterioare. Trebuie să se aleagă astfel întrerupătoare care să fie cât mai rezistentă la astfel de acțiuni.
Vorbind despre casele smart, se va opta fără îndoială pentru întrerupătoare cu touch sau care au integrate diverse sisteme ce ne permit să setam intensitatea luminii la un corp de iluminat printr-o simplă apăsare sau rotire. În plus, unele dintre acestea sau prin alegerea de becuri inteligente, se poate face conexiunea la wi-fi sau direct la anumite aplicații mobile prin care acestea pot fi controlate de oriunde.
Să nu uităm în ultimul rând nici de panoul de control, acolo unde se afla de regula și contorul electric alături de diversele siguranțe care sunt împărțite în două categorii în cele mai multe cazuri: pentru iluminat și pentru prize. În acest din urma caz de aleg siguranțe mai mari deoarece o siguranță prea mica ar declanșă foarte des, atunci când am pune în funcțiune consumatori mari și astfel, ar opri întreg sistemul electric la care este legată. Nu este însă indicat nici să alegem o siguranță prea mare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News