Cum acționează Direcția Siguranță Școlară în România. Alexandru Leuțu: Încercăm să ajungem peste tot, nu eliminăm nicio zonă / video
Alexandru Leuțu, șeful Direcției Siguranță Școlară, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News, unde a vorbit despre cum acționează polițiștii din Direcția Școlară.
Alexandru Leuțu a explicat, în exclusivitate pentru DC News, că în cadru fiecărui județ există un grup de acțiune care asigură siguranța școlară. În același interviu, acesta a vorbit și despre reticența părinților atunci când copiii sunt implicați în diverse evenimente neplăcute.
„Cum procedați atunci când mergeți la o unitate școlară? Cum luați legătura?”, a întrebat Laura Duță.
„La nivelul fiecărei unități administrative, la nivelul fiecărui județ și al municipiului București există un plan teritorial cadru de acțiune sub coordonarea prefectului care înglobează toate structurile ministerelor de la nivel local. Acest grup de lucru acționează pentru crearea climatului de siguranță școlară, fiecare pe linia lui de muncă și în interacțiune, într-un sistem integrat acolo unde ne intersectăm ca și atribuții și activități.", a spus Alexandru Leuțu.
Cum sunt primiți de părinți și de cadrele didactice
„Părinții încep să devină din ce în ce mai deschiși, deși mai există acea reticență. Atunci când un copil face o anumită faptă există acea reticență a părintelui care spune: „Copilul meu nu a făcut!”. E bine să mergem să conștientizăm orice eveniment și să fim parteneri în această discuție că până la urmă vorbim despre un minor, o persoană care este în creștere, în dezvoltare, care nu are toate datele și informațiile, nu are toate valorile construite încă.
De aceea noi adulții, fie părinți, polițiști, cadre didactice, trebuie să fim alături de el, să-i explicăm care sunt limitele, valorile, consecințele, riscurile, vulnerabilitățile faptelor sale, de așa manieră încât să construim un adult viitor cu toate valorile și cu toate caracteristicile unei societăți.", a spus Alexandru Leuțu.
„Nu ar trebui să avem astfel de situații"
„Cum v-ați gândit, la nivelul Ministerului de Interne, să pătrundeți în zonele acelea sărace, comune mai izolate unde copiii poate nici nu ajung la sistemul educațional sau acele zone în care factorul infracțional depășește niște limite?”, a întrebat Laura Duță.
„Trebuie să înțelegem că siguranța școlară, a elevilor, a copiilor nu este doar o problemă de care se ocupă doar un grup de oameni de la Siguranță Școlară. Este o prioritate și un deziderat al întregii Poliții Române și aici mă refer la structura pe care astăzi eu o reprezint.
Toate structurile din cadrul Poliției Române acționează în acest sens. Că vorbim de structurile de combatere a criminalității organizate prin destructurarea unor grupuri, că vorbim de colegii de la Investigații Criminale pe zona de violență sau despre cazurile de tentative de omor sau fapte destul de grave, dar care în sfera minorilor sunt foarte rare ca și incidență. Într-adevăr nu ar trebui să avem astfel de situații.
Mesajul nostru merge până la colegii noștri de acolo și ajunge către unitățile de învățământ sau comunitățile respective. Încercăm să ajungem peste tot, nu eliminăm nicio zonă. Atât mediul rural, cât și mediul urban, pentru Poliția Română este foarte important și încercăm să ajungem cu mesajul nostru și cu sfaturile și recomandările noastre în toate comunitățile.
Sunt comunități mai sărace și poate mai vulnerabile. Tocmai, comunitățile de acest gen ajung în atenția noastră, a Poliției Române, și încercăm să ajungem cu toate recomandările și toate mesajele noastre, în așa fel încât toate zonele vulnerabile să fie gestionate și să le conferim siguranța de care au nevoie.", a spus Alexandru Leuțu la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News