Cum a reușit Băsescu să-și creeze un sistem de control al Justiției
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp
basescu-1
basescu-1

Președintele Traian Băsescu și-a dus la bun sfârșit planul pentru a-și menține controlul asupra Justiției  și a reușit să îl împiedice pe premierul Victor Ponta să depolitizeze Ministerul Public. Băsescu l-a eliminat pe George Bălan din sistem, fost coleg de procuratură al premierului. Președintele s-a folosit de anumiți oameni din Consiliul Superior al Magistraturii și de fostul procuror șef al DNA, Daniel Morar.

Odată scos din joc Bălan, cele două voturi ale reprezentantelor societății civile, Corina Dumitrescu și Daniela Ciochină, trimise în CSM de USL, au fost întoarse în favoarea procurorilor lui Traian Băsescu. Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, nu a reușit să-i convingă pe cei doi judecători cunoscuți ca fideli președintelui, Cristi Danileț și Livia Stanciu, să pună demnitatea unui judecător mai presus de interesele președintelui. În iulie, Daniel Morar, șef al DNA la acea vreme, l-a implicat pe Bălan într-un dosar penal și l-a scos din CSM. Membrii Consiliului au rămas 18. Când premierul a nominalizat-o pe Mona Pivniceru pentru a fi ministrul Justiției, oamenii lui Traian Băsescu din CSM au înțeles că au mai pierdut un loc și un vot în Consiliu. Pivniceru a devenit membru de drept al Consiliului, iar locul său ca judecător ÎCCJ în CSM a fost luat de judecătorul Adrian Bordea, un magistrat echilibrat și care ar fi avut mai multe șanse să fie compatibil cu Pivniceru, decât cu Ghica și Hăineală.

Când mandatul procurorului general al României, Laura Codruța Kovesi, s-a terminat, o parte din magistrații din Consiliu i-au permis lui Morar să fie membru al CSM, pentru a păstra raportul de forțe. Unul dintre reprezentanții societății civile în CSM, Georgiana Iorgulescu, a demisionat și a fost înlocuită cu Daniela Ciochină, o apropiată a USL.

Între timp, judecătorii Marius Tudose, Alexandru Șerban, Adrian Toni Neacșu și Horațius Dumbravă, nemulțumiți, au început să o susțină pe Mona Pivniceru. Ei erau în contradicție cu fostul lor partener, judecătorul Cristi Danileț, fost consilier al Monicăi Macovei, care a rămas în tabăra Oanei Hăineală.

Ponta a anunțat în octombrie că va scoate din zona politică Ministerul Public, odată cu câștigarea alegerilor parlamentare, prin modificarea legilor sistemului judiciar și a Constituției. Imediat, presa portocalie a lansat ideea că USL vrea să își subordoneze Justiția pentru a-i scăpa pe corupți de pedepse. Interviurile de la CSM pentru funcțiile de procuror general al României și procuror șef al DNA au fost într-un fel elocvente pentru ceea ce urma să se întâmple. Deja la momentul interviurilor, ambele grupări din CSM începuseră să își negocieze conducerea Consiliului. Hăineală și Ghica voiau rocadă, adică Hăineală președinte și Ghica vicepreședinte, iar tabăra lui Pivniceru îl voia pe Mircea Aron președinte. Voturile judecătorilor și procurorilor puteau fi ușor anticipate. Singurele care au făcut diferența și pe care s-a jucat până la capăt au fost cele ale reprezentantelor societății civile, Corina Dumitrescu și Daniela Ciochină.

Vineri, în ziua alegerilor noii conduceri a Consiliului, președintele Traian Băsescu s-a prezentat la CSM.  El a spus că CSM este cel care îi trimite propunerile pentru funcțiile de procuror general al României și procuror șef al DNA. Hăineală și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al CSM. Membrii CSM și-au votat noul președinte: procurorul Oana Hăineală, cu 10 voturi „pentru" și opt „împotrivă".

Voturile care au transformat-o pe Hăineală în președinte al Consiliului au venit de la Corina Dumitrescu și Daniela Ciochină. Singura surpriză a venit de la cele două, pentru că ambele sunt apropiate de USL și chiar de premierul Victor Ponta, iar cu toate acestea, au votat pentru ca pentru ca depolitizarea Ministerului Public să nu aibă loc.

După ce Oana Hăineală a fost declarată președinte al CSM, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a transmis un comunicat în care și-a exprimat „indignarea faţă de modul netransparent și total neprofesionist în care au decurs alegerile pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM.  Și Asociația Magistraților din România a transmis un comunicat în care își exprimă, la fel, revolta, anunțând că se gândește la începerea procedurilor de revocare. Amenințați cu revocarea sunt judecătorii Cristi Danileț și Alina Ghica. De altfel, Judecătoria Râmnicu Vâlcea a și anunțat că cere revocarea lui Danileț.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel