Cum a fost suspendat Traian Băsescu în 2007
Traian Băsescu se află în fața suspendării pentru a doua oară. În, 2007, ”coaliția celor 322” a votat în Parlament suspendarea președintelui, care însă s-a întors la Cotroceni după votul poporului.
Pe 12 februarie 2007, PSD a depus, la Parlament, documentul prin care cerea iniţierea procedurii de suspendare a Preşedintelui României. Documentul avea 25 de pagini și conținea motivele pentru care social-democrații au cerut suspendarea. Acestea au fost:
- încălcarea Constituţiei, încă din prima zi de mandat
-blocarea activităţii Parlamentulului prin încercările de schimbare a preşedinţilor celor două camere
- încercarea de a-l determina pe premier să îşi dea demisia
- folosirea instituţiilor statului şi controlarea acestora prin interpuşi
- inferenţa în treburile justiţiei
- dispreţ şi aroganţă faţă de partidele politice, cu excepţia PD - atacarea constantă a PNL şi a lui Călin Popescu Tăriceanu
- încercarea de substituire a Guvernului şi premierului
- neimplicarea, ca moderator, pentru prevenirea organizării referendumului pentru autonomia Ţinutului Secuiesc
La sfârșitul lunii februarie, s-a înființat comisia de anchetă privind suspendarea lui Traian Băsescu, condusă de Dan Voiculescu. După aproximativ o lună, pe 22 martie 2007, comisia a constat că președintele încălcat Constituţia şi era implicat în fapte penale. Raportul de 700 de pagini arăta că au fost încălcate nu mai puţin de 27 articole din Constituţie.
L-a începutul lunii aprilie, Curtea Constituțională a avizat negativ cererea de suspendare a şeful statului, pe motiv că faptele preşedintelui nu constituiau încălcări grave ale Constituţiei, dar acest aviz era doar consultativ.
Pe 19 aprilie 2007, Parlamentul României a votat cererea de suspendare pe motiv de neconstituționalitate, cu 322 voturi "pentru", 108 "împotrivă" și 10 abțineri. Interimatul la Cotroceni a fost asigurat de Nicolae Văcăroiu, pe atunci președintele Senatului, iar românii au fost chemați la urne să se exprime cu privire la suspendarea lui Traian Băsescu.
Votul a avut loc pe 19 mai, la limita celor 30 de zile prevăzute de Constituție. Între momentul votului din Parlament și votului de la urne Băsescu nu a încentat să-i atace pe adversarii săi: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Dan Ioan Popescu, Attila Verestoy și Viorel Hrebenciuc.
La referendumul din 19 mai 2007, românii au decis ca Traian Băsescu să se întoarcă la Palatul Cotroceni. 74,48% dintre români au votat împotriva suspendării lui Băsescu, iar 24,75% au votat pentru. A doua zi, Băsescu a sărbătorit victoria la Universitate, alături de sute de oameni ieşiţi în stradă. În mijlocul mulţimii, Băsescu promitea că la fiecare trei luni va da românilor raportul în piaţa publică de la Kilometrul zero al României.
Pe 24 mai 2007, la 32 de zile de la suspendare, Traian Băsescu s-a întors la Palatul Cotroceni. Momentul a fost marcat printr-o ceremonie organizată în aer liber, în curtea Palatului Cotroceni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News