Cum a ”dovedit ” Uniunea Europeană că prunele nu au efect laxativ. Terapiile naturale, înlocuite de medicamente
Uniunea Europeană încurajează pastilele nu tratamentele naturale și schimbarea stilului de viață. Birocrații Uniunii Europene vor stârni un nou scandal, după ce au folosit proceduri pentru medicamente la evaluarea unor alimente funcționale cum ar fi mierea, prunele, ceaiurile, menta sau iaurturile probiotoce. Medici, nutriționiști, agricultori sau producători de alimente au avertizat autoritățile de reglementare ale CE să nu facă jocurile industriei farmaceutice, în defavoarea tratamentelor naturale.
EFSA (autoritatea de control a siguranței alimentare) a menținut protocolul de evaluare preluat de la medicamente, care sunt molecule simple, ușor de monitorizat, și l-a aplicat la alimente, stabilind că terapiile naturale nu au efect asupra sănătății. Efecte dovedite în mii de ani de utilizare, cum ar fi efectul antidiareic al ceaiului de mentă și cel laxativ al prunelor, sau rolul fibrelor în alimentație, nu mai pot fi menționate în prezentările produselor. În schimb, unor preparate industriale care le imită pe cele naturale li se poate face reclamă în continuare.
Astăzi se publică lista mențiunilor de sănătate autorizate în Jurnalul Oficial al Comunității Europene (JOCE). Din 2006, comunicarea beneficiilor de sănătate ale alimentelor este reglementată prin Regulamentul CE 1924. Evaluarea este facută de EFSA care până acum se ocupa de evaluarea riscurilor ridicate de pesticide, coloranți, aditivi, a medicamentelor și a dezinfectanţilor.
Pînă în prezent, EFSA a permis comunicarea beneficiilor legate de sănătate pentru 320 de substanțe, toate se sinteză: vitamine, minerale, sau alte ingrediente cu structură simplă, care se folosesc și in medicamente.
Nici un aliment - matrice complexă de componente ce interacţionează între ele şi cu organismul - nu a primit aviz favorabil de la EFSA. Aplicând un protocol de evaluare preluat de la medicamente, EFSA a ajuns la concluzii surprinzătoare. În cazul mierii s-a cerut recunoaşterea beneficiilor pentru sănătatea respiratorie, metabolism, sursă de energie: A fost respinsă pentru insuficientă caracterizare a alimentului! Morcovul şi menţinerea unei vederi normale - respinse, deși morcovul conține caroteni, care sunt precursori ai vitaminei A, iar vitamina A este binecunoscuta pentru rolul său în menținerea vederii.
Între numeroasele menţiuni respinse, se disting toate cele 300 de mențiuni referitoare la probiotice şi 171 de mentiuni referitoare la antioxidanti, deşi istoria de consum şi numeroasele dovezi ştiinţifice susţin fără dubii beneficiile lor.
Respingerea în bloc a unor clase de alimente functionale a stîrnit proteste din partea comunităţii ştiinţifice, şi, ca urmare, Comisia Europeana a solicitat EFSA să reevalueze mențiunile pentru probiotice și antioxidanți.
În cazul probioticelor, întrucât nicio menţiune nu este autorizată până acum, de la finalul anului 2012 nu va mai fi posibilă comunicarea către consumatori a beneficiilor de sănătate ale probioticelor, fie ele alimente sau suplimente alimentare, comercializate în magazine şi farmacii. Regulamentul 1924/2006 privind menţiunile de sănătate se aplică nu doar alimentelor, ci şi suplimentelor alimentare, comercializate în magazine sau farmacii.
Dacă autoritățile au fost stricte în privința efectelor alimentelor, nu au avut curaj să se lupte cu producătorii de alimente nesănătoase și mai ales cu marii producători de sucuri carbogazoase. Profilurile nutriționale, cerință expresă a regulamentului, nu au fost încă adoptate, deși termenul era 19 ianuarie 2009. Concret, utilizarea de mențiuni de sănătate nu ar trebui să fie permisă în cazul produselor care conțin în exces sare, zahăr sau grăsimi. Aceasta ar permite consumatorilor să facă alegeri informate, să-și schimbe obiceiurile și să incurajeze firmele alimentare să producă alimente mai bine echilibrate nutrițional. Fără stabilirea profilurilor nutriționale, dacă punem vitamina C în untura de porc, aceasta poate fi prezentată consumatorilor ca aliment cu beneficii pentru sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News