Data actualizării:
Data publicării:

Cum a distrus Guvernul Cioloș România, țara în care te mănâncă urșii. Totul a început în 2016, cu o directivă a tehnocraților

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Malina Norocea
Inquam Photos / Malina Norocea
Cine a fost pe munte știe că întâlnirea cu ursul, în anii trecuți, era ceva rar. Și nici nu coborau la pensiunile unde erai cazat să caute mâncare prin gunoaie. Acum... a da nas în nas cu ursul este ceva obișnuit.

Mai exact, cam până în 2016, nu prea dădeai nas în nas cu ursul. Dar ce s-a întâmplat acum aproape un deceniu? Ne conducea Dacian Cioloș. Dintre toate deciziile pe care le-a luat Guvernul tehnocrat, poate cea mai nefericită a fost suspendarea procedurii de emitere a ordinului privind derogările la vânătoarea de urşi, lupi şi pisici sălbatice de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, condus, la acea vreme, de Cristina Paşca-Palmer. Drept urmare, au murit zeci de oameni și alte sute de persoane au fost mutilate. 

2. Inquam Pho... (ciolos-palmer-_inquam_photos_adel_al-haddad_53655200.jpg)

Când Cristina Paşca-Palmer a luat decizia, în 2016, de a nu se mai vâna urși, aveam deja aproximativ 6.500 - 7.000 de urși. Din acel moment, în câțiva ani, am ajuns la vreo 12.000 urși, o cifră estimativă. De trei ori mai mult decât am putea găzdui noi. Acum ne-am trezit cu o populație triplă de urși care nu se mai poate hrăni în arealul lor. În Croația, Ungaria și Serbia, urșii sunt recoltați până la cifra la care arealul statelor respective poate susține populația de urși.

În 2023, Dacian Cioloș avea să se întâlnească cu ursul în timp ce făcea o drumeție montană. I se părea ceva drăguț

3. -imagine fara descriere- (dacian-ciolos-ursi_00018400.jpg)

„Am zis să profităm de ziua liberă cu o plimbare prin împrejurimi, la Măgura, în Parcul Național Piatra Craiului. Am descoperit că nu eram singurii care s-au gândit la același lucru. L-am așteptat apoi să plece liniștit pentru că noi eram acolo musafiri, în cel mai bun caz tolerați. România este minunată și plină de surprize”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Un an mai târziu, un urs din România minunată și plină de surprize, din cauza guvernării proaste marca Dacian Cioloș, avea să omoare o fată de 19 ani.

Astăzi s-a făcut dreptate. Se încearcă repararea acestei greșeli imense făcute de Guvernul tehnocrat. Plenul Camerei Deputaţilor, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat luni proiectul de lege care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi. 

Proiectul a fost aprobat cu 214 voturi „pentru”, şapte voturi „împotrivă”, 23 de abţineri. Un deputat nu a votat.

Intervenţiile legislative vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea recoltării pentru anii 2024 şi 2025 a câte unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a câte unui număr de 55 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional. 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că, în prezent, în România, există o problemă cu numărul mare de urşi, iar, după ce va fi adoptat proiectul de lege în domeniu în Camera Deputaţilor, ministrul Mediului va explica următorii paşi pe care urmează să îi facă pentru a ţine aceste animale departe de zonele turistice.

4. Imagine cu... (de-ce-au-fost-rugati-oamenii-din-crevedia-sa-anunte-daca-vad-ursi--primaria-face-lumina-le-place-sa-faca-circ----si-eu-cred-ca-nu-are-cum-sa-ajunga-ursul-pana-aici_16945500.jpg)

În ultimele două decenii, au mai murit și alți oameni, iar alții au rămas desfigurați

„În România, în ultimii 20 de ani, 26 de oameni au fost uciși de urși și 274 persoane au fost desfigurate. În numai 5 ani s-au înregistrat 6.400 de apeluri de urgență prin care s-au sesizat atacuri asupra omului, numai în 2021 fiind peste 1.500 apeluri. Solicităm Comisiei să aplice prevederile Directivei Habitate pentru a reevalua starea de conservare a celor 10 populații de urs brun din Europa, iar pe baza datelor obținute să analizeze dacă se impune actualizarea statutului lor de protecție”, spunea, în martie 2024, ministrul Mircea Fechet. 

5. -imagine fara descriere- (diana_84120100.jpg)

Diana, tânăra ucisă de urs

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel