Cum a câştigat Opoziţia ALEGERILE din Baia Mare. UDMR a avut un rol cheie. Interviu cu Mircea Ursache, şeful filialei PSD
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
alegator-sectie-votare-inaintea-urnelor
alegator-sectie-votare-inaintea-urnelor

Cel mai important scrutin local înainte de termen a fost câștigat de  USL, care a depășit cu 300 de voturi pragul care îi asigura victoria din primul tur. Secretul: poziția UDMR în acest scrutin. Șeful PSD Maramureș, Mircea Ursache, explică pentru De Ce News cum a decurs votul, care a fost strategia campaniei și ce candidați vor lupta pentru fotoliul de deputat, eliberat de Cherecheș. PDL spera să amâne finalul până după Convenția sa din 14 mai, sau chiar să câștige turul al doilea printr-un candidat ”independent”. Deputatul PNL Cătălin Cherecheș va ocupa însă postul părăsit acum mai bine de un an de către  Cristian Anghel, condamnat la închisoare cu executare.

[caption id="attachment_62316" align="alignleft" width="300" caption="Alegeri la Baia Mare /// foto: www.ziarmm.ro"][/caption]-Cât de dificilă a fost cursa electorală?

-A fost greu, ne-am luptat nu atât cu concurenții, cât cu pragul de 50 la sută, care ne-ar fi permis să câștigăm din primul tur. Altfel, candidatul nostru avea mai bine de 20 de procente avans, față de al doilea clasat. Strategia PDL a fost să scoată în prim plan o personalitate cunoscută în zonă, un profesionist, care, odată ales pentru un an, urma să beneficieze de fonduri guvernamentale importante, care să încline balanța și la alegerile locale din 2012.

Alegeri cu scandal la Baia Mare. Cupoane contra voturi şi un jurnalist agresat de cumnata primarului Mircea Dolha – VIDEO

Așa că s-au orientat spre dl. Pătrașcu, directorul Aeroportului Baia Mare, care a fost recent clasificat drept aeroport internațional, iar Ministerul Transporturilor urmează să aloce fonduri pentru investiții. Pe de altă parte, au încercat să se asigure că USL nu câștigă din primul tur. Pentru asta au mobilizat cât mai mulți candidați, care să disperseze voturile. De pildă, au mers cu Pătrașcu, oficial, dar au mai avut un candidat, așa zis independent, care nu a demisionat oficial din PDL. În plus, s-au orientat spre un fost membru PSD, Dolha, care a și luat peste 20 la sută din voturi. Mai mult ca sigur, dacă intra în turul doi el ar fi bătut palma cu PDL.

-UDMR v-a favorizat?

-Putem spune și așa. Județul Maramureș este printre puținele în care funcționează încă un acord între PNL și UDMR, semnat în 2009. Kelemen Hunor chiar a declarat că nu va interveni pentru anularea acestor acorduri locale. Și PSD are un astfel de acord, semnat la Oradea. Așteptăm rezultatele finale, să vedem exact cum s-a votat în zonele cu populație majoritar maghiară, dar din datele noastre se pare că s-a înregistrat cel mai mare absenteism din istoria alegerilor locale, în rândul electorilor UDMR. De altfel, UDMR nici nu a pus un candidat propriu, altă premieră. Alegătorii de etnie maghiară reprezintă cel puțin 11 procente din totalul electorilor din Baia Mare.

-Deci o participare masivă a acestora ar fi diluat ponderea lui Cherecheș sub 50 la sută.

-Probabil. În plus, nu știm cum se duceau voturile UDMR în turul al doilea. Doar cunoașteți forța de negociere și aranjamentele pe care le fac cei de la Putere.

-Cine va candida pentru locul lăsat liber de Cătălin Cherecheș?

-Conform, protocolului USL, pentru postul de deputat va candida un membru PSD. Avem trei propuneri, vom stabili în funcție de sondaje cine este cel mai bine plasat. Este vorba despre consilierii locali Gheorghe Șimon și Florin Tătaru și despre secretarul executiv al organizației PSD, Gabriel Zetea.

Citeşte şi:

USL crede că a câștigat din primul tur alegerile de primar la Baia Mare. UPDATE:Cătălin Cherecheș are peste 51 la sută din voturi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel