Data actualizării:
Data publicării:

În Grecia, Blinken a fost primit la casa premierului, de pe insula Creta. I-a dat șosete și un shot cu raki. La plecare, elenii au obținut tot ce au cerut

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto ANADOLU Agency/ REUTERS
foto ANADOLU Agency/ REUTERS
Vizitele de stat, oricât de serioase ar fi subiectele de pe agenda discuției, pot fi și altfel: primitoare, călduroase și relaxate. Dovadă stă vizita șefului diplomaţiei americane Antony Blinken în Grecia. În imagini, apar nu doar oficialul american și premierul grec, dar și soția și fiul acestuia din urmă. În final, s-a decis că Grecia va primi ce s-a convenit. 

Întâlnirea dintre cei doi a avut loc la Chania, pe insula Creta, în reşedinţa privată a premierului grec. Într-una dintre fotografii, pot fi văzuți soția lui Kyriakos Mitsotakis, Mareva, și fiul lor, Konstantinos. Premierul Kyriakos Mitsotakis i-a făcut secretarului de stat american Antony Blinken un tur al casei sale din Creta. 

foto ANADOLU Agency/ REUTERS

De asemenea, Mitsotakis i-a arătat oficialului american Souda Bay și baza americană, în timp ce, potrivit Proto Thema, premierul le-a oferit oaspeților șosete și un shot de raki.

O privire de ansamblu asupra relațiilor dintre Grecia și SUA și un schimb de opinii asupra problemelor internaționale și regionale au dominat întâlnirea dintre premierul Kyriakos Mitsotakis și secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, sâmbătă la Chania, Creta. Prim-ministrul l-a primit pe Blinken la domiciliul său din Chania, iar după o întâlnire privată, a urmat o întâlnire de lucru extinsă.

foto ANADOLU Agency/ REUTERS

În cadrul întâlnirii s-a făcut o imagine de ansamblu asupra relațiilor greco-americane și s-a confirmat că, în contextul nivelului excelent al relațiilor lor, vor exista pași pozitivi suplimentari în cooperarea în domeniul apărării în perioada următoare.

În plus, Mitsotakis și Blinken au făcut schimb de opinii asupra problemelor internaționale și regionale, concentrându-se pe evoluțiile din Orientul Mijlociu. Mitsotakis și-a exprimat îngrijorarea crescândă cu privire la situația umanitară din Gaza, riscurile unei crize în extindere și repercusiunile acesteia asupra stabilității și securității regionale.

După încheierea întâlnirii dintre premierul Kyriakos Mitsotakis și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cu privire la programul de înarmare, surse guvernamentale au spus că „Grecia, ca partener și aliat consistent și de încredere, va primi ceea ce s-a convenit”, scrie GreekCityTimes.

”Este ceva ce nu se spune ușor”

Șeful biroului de presă al premierului Kyriakos Mitsotakis, Dimitris Tsiodras, a vorbit duminică la postul public ERT despre întâlnirea Mitsotakis-Blinken de la Chania și relațiile greco-turce.

„Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit sâmbătă despre rolul principal al Greciei în regiune, care este extrem de important. Este ceva ce nu se spune ușor”, a subliniat Tsiodras.

„Se spune pentru că Grecia a câștigat acest rol de-a lungul anilor și chiar a jucat un rol de lider în regiune. Este un pilon al stabilității și asta se datorează politicii pe care Kyriakos Mitsotakis a urmat-o”, a adăugat el.

„În ceea ce privește deciziile care vor fi luate în perioada următoare, am făcut cererea, după cum știți, de aderare la programul F-35. Ne așteptăm la vești pozitive în perioada următoare în acest sens”, a subliniat Tsiodras.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel