Data actualizării:
Data publicării:

Povestea unei femei care a aflat că are cancer de sân. Au trecut 21 de ani de când a primit diagnosticul și este în viață! Mihaela Geoană, dezvăluiri neștiut

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Mihaela Geoană, președinte fondator al Fundației Renașterea și knowledge partner al evenimentului Aspen Healthcare Summit, a vorbit despre importanța accesului gratuit la diagnostic și prevenție în domeniul sănătății, în special în cazul cancerului. Mihaela Geoană a subliniat că analizele gratuite și vaccinarea pot avea un impact semnificativ asupra statisticilor de sănătate din România, și a dat exemplu povestea emoționantă a primei paciente diagnosticate la Centrul Medical Renașterea în urmă cu 21 de ani.

Mihaela Geoană a subliniat că, în ciuda progreselor realizate în ultimii 23 de ani, în prevenția și depistarea cancerului în România, situația rămâne îngrijorătoare. Deși percepția populației s-a îmbunătățit și accesul la vaccinare a crescut, România se confruntă cu o incidență a cancerului de col uterin și mortalitate, din aceeași cauză, semnificativ mai mari decât media Uniunii Europene. 

„Ne-am început activitatea în urmă cu 23 de ani, fiind convinși că prevenția și depistarea precoce în oncologie pot schimba statisticile dramatice ale României.

Situația s-a îmbunătățit considerabil în ce ce privește percepția populației, accesul la prevenție prin vaccinare, dar suntem încă pe locuri nedorite în ce privește și incidența și mortalitatea.

Dacă mă refer doar la cancerul de col uterin, incidența este de 2.5 ori mai mare în România decât media țărilor Uniunii Europene, iar mortalitatea de 4 ori mai mare. Vedem din experiența altor țări că incidența poate fi redusă prin screening populațional și vaccinare. Vorbesc aici de cancerul de col, bineînțeles.

În România, atât depistarea, cât și prevenția sunt încă la nivel foarte redus. Un studiu Ernst & Young, publicat în acest an, arată că vârsta medie la care încep probleme de sănătate în România este de 57.8 ani, versus 63.6 ani în Uniunea Europeană, și doar 80 de români dintr-o mie efectuează investigații imagistice, versus 240 la mia de locuitori în Uniunea Europeană.", a spus Mihaela Geoană. 

 

„Am inaugurat încă o unitate mobilă"

Mihaela Geoană a subliniat că, în contextul evoluției tehnologice și al digitalizării, telemedicina reprezintă o soluție importantă pentru a facilita accesul populației din zonele rurale la servicii medicale. Potrivit acesteia, cu ocazia împlinirii a 23 de ani de activitate, a fost inaugurată o nouă unitate mobilă dotată cu un mamograf digital, care transmite imaginile la Centrul Medical din București pentru interpretare de către medicii radiologi. 

„Tehnologia a evoluat, iar în epoca digitalizării, telemedicina poate fi o soluție pentru accesul populației din zonele rurale la servicii medicale. Ieri, am împlinit 23 de ani de activitate și am inaugurat încă o unitate mobilă. Este dotată cu un mamograf digital și transmite imaginile la Centrul Medical din București unde sunt citite, interpretate de medicul radiolog.

Experiența celorlalte două unități mobile ne arată că o comunicare țintită cu beneficiarii, colaborând cu medicii de familie la nivel local și cu autoritatea locală, răspunsul populației a fost foarte bun și adresabilitatea foarte bună.

Am fost în 72 de localități și am efectuat 39.800 de investigații.", a spus Mihaela Geoană. 

 

Povestea primei paciente depistate cu cancer de sân la Centrul Medical Renașterea

Mihaela Geoană a povestit o întâmplare emoționantă care a avut loc aseară, când a fost iluminată clădirea Academiei Române. La eveniment a fost prezentă prima pacientă diagnosticată la Centrul Medical Renașterea, care a aflat la radio că se efectuează analize gratuite. Aceasta a fost diagnosticată cu cancer de sân acum 21 de ani și a venit din întâmplare pentru a beneficia de analiza gratuită. 

Ca o poveste, aseară, când am iluminat clădirea Academiei Române, a fost prezentă prima pacientă diagnosticată la Centrul Medical Renașterea, care a auzit la radio că se fac analize gratuite. A fost diagnosticată cu cancer de sân în urmă cu 21 de ani. A venit din întâmplare pentru că analiza era gratuită.

Deci, cred că, dacă oferim acces gratuit la diagnostic, dacă investim în prevenție, cum e vaccinarea, cum e depistarea precoce în cazul cancerului de col, putem îmbunătăți cifrele în România.", a spus Mihaela Geoană la Aspen Healthcare Summit. 

 

Youtube video image

 

Fundația Renașterea a îmbrăcat în roz Academia Română, cea mai prestigioasă instituție de cultură, știință și artă a României de Ziua Națională a luptei împotriva cancerului de sân 

 

Evenimentul organizat de Fundația Renașterea dedicat prevenției și depistării precoce a cancerului, ajuns la a 24-a ediție, pledează pentru acces gratuit la diagnostic si tratament pentru femeile din România, în vederea reducerii discrepanțelor dintre rata de supraviețuire din cancer față de celelalte state ale lumii.

În cadrul evenimentului a fost inaugurată noua Unitate Mobila pentru mamografii digitale a Fundației Renașterea, ce se va deplasa prin țară, în orașe mici și în zone rurale, pentru a oferi mamografii gratuite, femeilor care din considerente geografice sau financiare nu au posibilitatea efectuării acestor investigații medicale.

Momentul Iluminării în Roz a avut-o ca protagonistă pe Doamna Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea, cea care în urma cu 23 de ani a lansat campania de Prevenție și Depistare Precoce a Cancerului de Sân în România și care, prin gestul său a transmis tuturor femeilor importanța controalelor medicale. ”Fundația Renașterea își continuă misiunea! De 23 ani salvăm vieți! Oferim servicii medicale gratuite femeilor din zone rurale si defavorizate, promovam prevenția, susținem pacientele oncologice. Este alături de noi, aici, si prima pacienta diagnosticata cu cancer la centrul medical Renașterea in urma cu 21 de ani. Aceste vieți salvate ne dau energia sa continuam! Astăzi, continuam tradiția si inauguram o noua unitate mobila cu mamograf digital. Voi aprinde acum lumina roz a speranței și a renașterii!” a transmis Președinta Fundației Renașterea, Mihaela Geoană.

Evenimentul a fost unul internațional, prin proiecția Academiei Române Roz pe una dintre cele mai reprezentative clădiri din Time Square New York, simultan cu Iluminarea în Roz de la București.

Seara a continuat cu un moment artistic special, susținut de Andrei Tudor, cel care duce mai departe, cu pasiune și bucurie, tradiția unei familii de muzicieni de peste 75 de ani, moment ce a îmbinat, într-un limbaj contemporan, muzica de astăzi și de mâine.

Printre participanții la a 24-a Iluminare în Roz s-au numărat: Sonia Argint, Mihaela Birzila,Ana Maria Brânză, Mircea Geoană, Mircea Lucescu,Adelina Pestrițu, Iuliana Tudor, medici, academicieni, parteneri ai evenimentului, învingătoare in lupta cu cancerul, găzduiți de membrele Boardului Renașterea: Mihaela Geoană, Andreea Esca, Cristiana Copos, Camelia Sucu, Veronica Savanciuc, Amalia Nastase, Adriana Cazacu și Andreea Mihai.

În cadrul evenimentului s-au anunțat rezultatele celor 23 de ani de activitate ai Fundației Renașterea, dintre care enumeram: peste 133.000 de investigații medicale efectuate la Centrele Medicale Renașterea, 39.843 de teste medicale gratuite (Babeș Papanicolau si mamografii) făcute in cadrul Unității Mobile Renașterea, pentru femei defavorizate din mediul rural și orașe mici, 1.750 de peruci oferite pacientelor oncologice si mai ales șansa de a-si salva viata, pentru cele 5.931 paciente diagnosticate la centrele Fundației.

”În decursul activității Fundației Renașterea din ultimii 23 de ani, toate eforturile noastre s-au concentrat pe a aduce în atenția publică importanța sănătății femeii.Sunt extrem de fericită că datorită campaniilor noastre de informare, analizelor medicale oferite în Centrele Medicale Renașterea sau prin Unitățile Mobile de Diagnostic ale, am salvat vieți ! Mă emoționează foarte mult întâlnirile cu femeile care au fost diagnosticate la centrele noastre medicale și care au putut, astfel, să lupte pentru sănătatea lor. Prima noastră pacientă, diagnosticată in anul 2003 la Centrul Medical Renașterea a aflat de la radio despre aceasta campanie și a venit să își facă o mamografie, prima din viața ei, deși avea 43 de ani. Au trecut 21 de ani de la acel moment, iar doamna Elena P. este bine. Pentru aceste femei, care nu au posibilitatea financiară sau geografică de a efectua mamografiile cu regularitate, vom lansa la acest eveniment noua Unitate Mobila a Fundației, pentru a continua sa salvăm vieți ! Le mulțumesc companiilor private si donatorilor care ne sunt alături pentru a putea duce cabinetele medicale mobile în sate și orașe mici !” a declarat Mihaela Geoană, Președinte Fundația Renașterea.

In perioada 1–11 octombrie, cu susținerea Intimissimi, Unitatea Mobila Renașterea se va afla în parcarea Mall Băneasa, unde va oferi 450 de investigații medicale ginecologice și de sân gratuite. Programările la investigațiile medicale oferite de Unitatea Mobila Renașterea se pot face la numărul 0756.713.652

Pentru a susține campania Fundației Renașterea din acest an, clădiri precum: Globalworth Tower, Globalworth Square, Globalworth Campus, Primăria din Pașcani au fost iluminate în roz pe 1 octombrie.

Fundația Renașterea mulțumește companiilor care îi sunt alături în campania lunii octombrie – luna luptei împotriva cancerului de sân, din acest an: Intimissimi va oferi un procent din valoarea sutienelor vândute in magazinele Intimissimi, in perioada 01 – 15 octombrie; Primark va dona fonduri pentru informarea și educarea populației cu privire la depistarea precoce a cancerului de sân; Marionnaud va oferi un procent din valoarea fiecărui plus vândut in perioada octombrie – decembrie 2024; Hard Rock Café va crea un burger cu chifla roz, donând un procent din încasările lunii octombrie pentru acest produs; McCafe va crea cafele speciale, roz ce vor putea fi achiziționate în perioada 4 octombrie – 1 decembrie, iar un procent din vânzări va fi donat; Marks and Spencer va dona un procent din vânzarea fiecărui sutien, in perioada 1-31 octombrie, Campaniei dedicate Sănătății Femeii.

Mulțumim pentru implicare, susținătorilor ediției a 24-a a Iluminării în Roz: Partenerilor: Kultho forever Diamonds, MSD, Fundația Superbet, Sponsorilor gold: Catena, Cec Bank , Banca Transilvania; Sponsorilor silver: Roche, Pfizer, Novartis, Gilead, Marionnaud; Susținătorilor: Blindspot,Jidvei, Intimissimi, Obsentum, Dorna; Partener media principal: PRO TV; Parteneri media: Agerpres, Alist Magazine, Antena 3 CNN, Kiss FM, Magic FM, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio București FM,  Senso Tv, Trinitas TV, TVR, United Media.

Cancerul de sân în lume

Conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel mondial, cancerul de sân cu peste 2.26 milioane de cazuri estimate (11,7%), a devenit în 2020, pentru prima dată, cel mai frecvent tip de cancer depăşind cancerul pulmonar (2,20 milioane, 11,4%)

In rândul femeilor, la nivel mondial, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer înregistrat (24,5%) cu 2.261.419 cazuri noi diagnosticate anual, de aproape 3 ori mai mult decât cancerul colorectal (9.4%; 865 630 cazuri noi) și cancerul de plămân (8.4 %; 770 828 cazuri noi) (Fig 2) [3]. Cancerul de sân înregistrează de asemenea cel mai ridicat procent (15,5%) cu cele mai multe decese (684 996), comparativ cu cancerul de plămân (13,7%; 607 465 decese) și cancerul de colorect (9,5%; 419 536 decese).

Despre Cancerele Feminine în România

Potrivit ultimelor studii, în România sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel național, numărul deceselor se ridică la 3.209 si peste jumătate din pacientele cu cancer din România (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I și II).

Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii este de peste 4 ori mai mare. Incidența poate fi însă redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rămȃn la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.

În România, cancerul de sân ocupa în 2020, prima poziție cu o pondere a cazurilor noi de 26,9% (12 085 cazuri noi), la mare distanță de cancerul de colon (11,8%; 5 331 cazuri noi) și cancerul de col uterin (7.5 %; 3 380 cazuri noi)

În privința numărului de decese înregistrat în rândul femeilor prin cancerul mamar, acesta a fost în 2020 de 3918 decese (17,3%), mai mult decât cancerul colorectal (12,4%; 2797 decese) și cancerul pulmonar (11,9 %; 2 694 decese) – conform ”Analiza-de-situație-cancer-sân-2023” publicata de INSP.

Informații despre Fundația Renașterea și iluminarea în roz

Fundația Renașterea este o organizație neguvernamentală, înființată in anul 2001, care a primit statut de Organizație de Utilitate Publica in anul 2007. Misiunea Fundației Renașterea este aceea de a promova importanta prevenției și depistării precoce a cancerului de sân și de col uterin, de a oferi investigații medicale gratuite și consiliere pacienților oncologici.

Alăturându-se Iniţiativei Mondiale de Iluminare în Roz ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân, anual, la 1 octombrie, Fundaţia Renaşterea organizează evenimentul - Iluminare in roz a unor clădiri reprezentative din Bucureşti şi din alte oraşe din ţară. In 2014, in urma demersurilor făcute de Fundația Renașterea, Senatul Roman a declarat 1 Octombrie - Zi Națională de lupta Împotriva Cancerului de Sân.

Câteva dintre clădirile reprezentative ale lumii care s-au îmbrăcat în culoarea speranței sunt: Empire State Building New York – SUA, Turnul Perla Orientului din Shanghai – China, Muzeul Britanic din Londra – Anglia, Opera din Paris – Franța. În Bucureşti, au fost iluminate în roz: Ateneul Român(2001), Muzeul George Enescu (2002), Teatrul Naţional (2003), Palatul C.E.C. (2004, 2022) şi Biblioteca Centrală Universitară (2005), Muzeul Naţional de Artă (2006), Cercul Militar Naţional (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din București (2009), Palatul Parlamentului (2010), Palatul de Justiție (2011), Banca Națională a României (2012), Academia de Studii Economice (2013), Muzeul Național al Țăranului Român (2014), Facultatea de Medicina si Farmacie Carol Davila (2015), Muzeul Național de Artă al României (2016), Globalworth Tower si City Tower (2017), Ateneul Roman(2018), Palatul Ministerului Agriculturii (2019), Spitalul Clinic Colțea (2020), Palatul Marmorosch (2021), Palatul CEC (2022) si Casa Mița Biciclista(2023).

Realizări ale celor 23 ani de activitate ale Fundației Renașterea:

Centrul Medical de Excelenţă – RENAȘTEREA, inaugurat în aprilie 2011, specializat in diagnosticarea precoce a cancerului de sân si genital. Centrul are 8 cabinete medicale, laborator modern, mamograf digital si cu tomosinteză – ce are cu 30% mai putina iradiere decât alte echipamente digitale, colposcop, ecograf 4D. Acest centru oferă: servicii medicale la standarde de excepție, aparatura medicala ultraperformantă, laborator specializat, la cele mai mici preturi de pe piața medicală din România, fiind gestionat de o fundație care nu urmărește obținerea de profit. În perioada 2003-2024, la Centrele Medicale Renașterea s-au efectuat 34.753 de ecografii, 46.918 de mamografii si 53.236 de consultații, 5.931 femei primind diagnosticul de cancer.

Unitatea Mobilă de Diagnostic pentru Sân şi Col Uterin - primul program gratuit de investigaţii de sân şi de col uterin din România, este dotata cu cabinet de ginecologie si mamograf digital. De la inaugurare (martie 2008), Unitatea Mobilă s-a deplasat în 72 de comunităţi rurale și orașe mici,unde peste 30.400 de femei au beneficiat de investigaţii gratuite, fiind efectuate 28.316 de teste Babeș-Papanicolau și 11.527 mamografii.

BRAVE CUT – proiect de donare păr și oferire peruci din păr natural pacientelor și copiilor aflați în tratament oncologic lansat la 1 octombrie 2015. Rezultatele obținute: peste 27.000 codițe donate (care ar putea fi transformate in 2400 peruci); donatori din peste 60 orașe din România, dar și din țări precum Austria, Italia, Danemarca, Germania si Marea Britanie si altele; 750 de peruci donate pacientelor oncologice.

3. Sursa foto... (img_4544_42446000.jpg)

Sursa foto: Fundația Renașterea

5. Sursa foto... (boardul-fundatiei-renasterea_67862700.jpg)

Sursa foto: Fundația Renașterea

4. Sursa foto... (mihaela-geoana-si-invingatoarele-in-lupta-cu-cancerul_53773000.jpg)

Sursa foto: Fundația Renașterea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel