Cultivi usturoi? Statul îți dă bani. Data limită pentru depunerea cererilor
Autor: Florentina Constantin | Publicat pe: 26 Martie 2023, 22:09
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Cultivatorii de usturoi vor primi şi în acest an un sprijin financiar.

Suma se ridică la cel mult 3.000 euro pe hectar prin schema de ajutor, fondurile totale alocate fiind de aproape 30 de milioane de lei. Programul se bucură de mare succes în judeţul Giurgiu, unde anul trecut peste 90 de fermieri au beneficiat de aceşti bani. Marcela Petcu relatează. Cultivatorii de usturoi spun că sprijinul oferit de stat îi ajută foarte mult cu înfiinţarea culturilor.

"La început, ne putem speria de costul mare de înfiinţare a unui hectar de usturoi, pentru că sămânţa intră între 600 şi 1.200 kg la hectar. Diferenţa o face calibrul căţeilor de usturoi, de la cei mai mici la cei mai mari. Totuşi, la 3.000 euro, cât s-a oferit sprijinul, ne cam acoperim costul de înfiinţare a unui hectar", a spus Alin Mârzac, reprezentant al societății agricole, potrivit Rador.

Data limită pentru depunerea cererilor este 16 mai, iar valorificarea producţiei se va face în perioada 1 iunie-21 noiembrie, inclusiv. În Giurgiu, cultivatorii de usturoi beneficiază de piaţă de desfacere, spune

"Sunt sprijiniţi şi există acea desfacere asigurată şi interesul pentru consumul de usturoi românesc a crescut", a spus Petra Ochişor, director Direcţia pentru Agricultură Giurgiu.

Condiții

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 de metri pătraţi şi să obţină o producţie de minim trei kg de usturoi pe 10 metri pătraţi. Anul trecut peste 90 de fermieri din judeţul Giurgiu au obţinut acest ajutor de minimis.

Vezi și: Programul Tomata. Până când se fac înscrieri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?