Cui folosește intrarea lui Johannis în PNL? Scenariu de criză pentru prezidențiale 2014
Data publicării:
Autor: Ion Voicu, ionvoicu
WhatsApp
crin-antonescu-klaus-iohannis-ghimpele-600x254
crin-antonescu-klaus-iohannis-ghimpele-600x254

Analistul politic Emil Hurezeanu a declarat pentru DeCe News că este surprins de intrarea primarului Johannis în PNL. ”Sunt surprins, pentru că putea rămâne un susținător  din afară, un aliat al USL, așa cum este din 2009. Propunerea de a ocupa postul de premier i-a venit din partea lui Crin Antonescu și Mircea Geoană, în cadrul acelei alinațe ad-hoc de la prezidențiale. Ulterior, s-a constituit USL, pe aceeași structură, deci existau aceleași compatibilități”.

Realizatorul Digi 24 Tv crede că adeziunea lui Johannis la PNL îi folosește lui Crin Antonescu. ”Este o mișcare bună, pe planul imaginii, întărind poziția lui Antonescu, înaintea Congresului, spune Hurezeanu. Ce mai contează câțiva dizidenți, când un personaj politic de anvergura lui Johannis se alătură echipei Antonescu? Rămâne, desigur, întrebarea: ce se alege de Forumul germanilor, cu un electorat de câteva mii de oameni? Dar, asta nu privește PNL”.

Miza, tandem Cotroceni-Palatul Victoria, în 2014

Intrarea lui Klaus Johannis în PNL a fost salutată de copreședintele USL, Victor Ponta, a spus Crin Antonescu. Însă, din perspectiva Uniunii, impactul electoral trebuia speculat în timpul alegerilor parlamentare, când se punea problema pragului de 50%.

Doar în perspectiva alegerilor prezidențiale, atragerea lui Johannis în echipa Antonescu mai are acum o miză serioasă.

În România, candidaturile au fost în tandem, chiar după decuplare: președintele făcea campanie împreună cu candidatul la funcția de premier. În prezent, tandemul cu cele mai mari șanse este echipa Ponta-Antonescu. Circulă, însă scenarii potrivit cărora se va rupe USL, iar la prezidențiale vor fi candidaturi separate. În acest caz, PNL va lansa tandemul ”Crin, la Cotroceni, Klaus la Palatul Victoria”.  Ca premier, Klaus Johannis poate fructifica neimplicarea sa în războaiele cu armata lui Băsescu, dar și fost alianță cu oameni din PSD, atrăgând sprijin din ambele tabere.

Stelian Tănase: Iohannis poate repara imaginea după gafa cu Becali

Analistul Stelian Tănase a declarat că: "Pasul făcut de Crin Antonescu cu Iohannis e foarte important pentru PNL. Primarul Sibiului e cel care, în acest moment, mai poate repara imaginea liberalilor după marea gafa cu Gigi Becali"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel