Cu mască sau fără mască, după decizia CCR? Ciuvică: Am venit cum am vrut/ Tache: Forțez puțin lucrurile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Anna Shvets)
Sursă foto: Pexels (Anna Shvets)
Cu mască sau fără? Iată primul subiect al emisiunii ”Miercurea Neagră”, cu Bogdan Chirieac, Mugur Ciuvică și Diana Tache.

Având în vedere ultima decizie a CCR din spațiul legislativ, purtarea măștii a fost primul subiect dezbătut în cadrul emisiunii ”Miercurea Neagră”. 

”Ați venit cu mască sau fără mască la redacția DC News, că nu îmi este clar?”, a întrebat Bogdan Chirieac, deschizând subiectul atât de dezbătut. 

”Am venit cum am vrut”, a răspuns Mugur Ciuvică. 

”Dumneavoastră, domnule Ciuvică?”, a insistat Chirieac. 

”Eu cu mască”, a confirmat Ciuvică. 

”Doamna Tache?”, a continuat Chirieac. 

Motivarea Curții și motivația Guvernului

”Încercând să forțez puțin lucrurile la nivel de guvern, că văd că toți sunt în așteptare, toată lumea așteaptă motivarea Curții și așa mai departe”, a început Diana Tache să explice. 

”Ei așteaptă acum chiar motivația”, a intervenit Ciuvică. 

”Da, e complicat cu motivația pentru ei, zic că așteaptă doar motivarea Curții, dar văd că nimeni nu a luat nicio decizie, asta discutam puțin mai devreme, ne așteptam după decizia Curții, care nu e ceva oau, ne așteptam cu toții, știam exact cât de neconstituționale erau normele stabilite prin ordonanța lui Orban la vremea respectivă, pentru că se stabilise de atunci că nu există avizul consiliului legislativ și așa mai departe. Mă așteptam totuși ca în această dimineață ca doi dintre miniștri responsabili, ministrul de Interne în primul rând și ministrul Sănătății, care astăzi, de exemplu, a intrat în zona asta, explicând și din perspectiva specialistului în pandemie, cum ar veni, dar și din perspectivă administrativă, ministerială, mă așteptam să meargă la premierul Ciucă și să îi propună o ședință de guvern urgentă, cu o nouă ordonanță, care să modifice cumva ordonanța veche, în așteptarea motivării de la Curtea Constituțională, pentru că asta durează până la 40 de zile. 40-45 de zile este termenul legal prin care se pot modifica. A decis Curtea ieri să facem ceva despre care noi nu știm cum o să se întâmple”, a explicat Diana Tache. 

CCR a decis: masca este neconstituțională

În ședința de marți Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Practic, Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel