Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Cu ce speranțe s-au dus bulgarii la vot. Alegeri fără incidente

Autor: Simona Duta | Categorie: Economie
WhatsApp
La urne / FOTO: Freepik
La urne / FOTO: Freepik

La ei, ca și la noi: două rânduri de alegeri într-o singură zi. La ei sunt legislativele și europarlamentarele. 

UPDATE, Mai bine de 16.000 de poliţişti monitorizează cele peste 11.800 de secţii de votare care s-au deschis la ora locală 07:00 (4:00 GMT) şi se vor închide la ora 20:00 (17:00 GMT). Alegerile, legislative și europarlamentare, se desfășoară fără incidente. Peste 6 milioane de alegători sunt chemaţi să aleagă între 31 de partide şi alianţe.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în jurul prânzului se înregistrase o prezenţă la vot de 8,3%, deşi agenţiile de sondare a opiniei publice prevăd că până la închiderea urnelor rata de participare la vot se va situa între 40% şi 48%.

Verdictul sondajelor

Sondajele de opinie dau drept câştigător partidul conservator GERB, al populistului Boiko Borisov, cu 25% din intețiile de vot, în timp ce coaliţia reformistă proeuropeană PP-BD ar rămâne la 15%, la fel ca Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS), formaţiunea preferată de populaţia etnică turcă, şi partidul ultranaţionalist prorus Învierea.

Analişti citaţi de Reuters spun că este puţin probabil ca alegerile legislative anticipate să producă un guvern stabil care să poată pună capăt instabilităţii politice prelungite şi să deblocheze reformele economice.

Bulgarii s-au cam săturat

Legislativele sunt anticipate și au fost convocate pentru 9 iunie în speranța că prezența va fi mai bun. După șase rânduri de alegeri legislative în trei ani, bulgarii s-au cam săturat de mers la urne. Dar, potrivit analiștilor, nici aceste alegeri nu vor putea scoate țara din impas. Ultimele sondaje de opinie arată că niciun partid nu va obține majoritatea, deschizând calea pentru o nouă rundă de negocieri privind formarea unei coaliții. 

Care sunt speranțele bulgarilor legate de ambele voturi? „Votez pentru un viitor mai bun”, a spus Antoaneta Hristova, 55 de ani, angajată în sectorul de marketing și relații publice. "Sinceră să fiu, nu cred că se va rezolva ceva. Am ajuns de mult de râsul Europei", a spus ea.

Viitorul este incert 

„Votez pentru o îmbunătățire a situației și pentru ca lucrurile să fie mai bune pentru copii. Pentru că, acum, totul este îngrijorător, infracționalitatea a atins cote alarmante”, spune, la rândul său, Georgi Harizanov, un muncitor în construcții. Bulgaria are nevoie de o perioadă de stabilitate pentru a accelera utilizarea fondurilor Uniunii Europene pentru infrastructură, domeniu unde oamenii consideră să Sofia a eșuat lamentabil, dar și pentru a impulsiona adoptarea monedei euro și participarea deplină la spațiul Schengen.

Planurile de aderare la zona euro au fost deja amânate de două ori din cauza țintelor de inflație nerealizate. Iar eșecul formării unui guvern stabil sporește riscul unor noi întârzieri, au comentat analiștii Teneo. Bulgaria a primit până acum 1,4 miliarde EUR din cele 5,7 miliarde EUR prevăzute în Planul lor de redresare și reziliență. „Viitorul este incert, deoarece Bulgaria trebuie să implementeze reforme sensibile din punct de vedere politic în sectorul energetic, care ar putea fi mai dificile fără un guvern stabil”, au adăugat ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel